Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Πώς οι δηλώσεις Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου εκτόξευσαν τα spreads!

Πώς οι δηλώσεις Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου εκτόξευσαν τα spreads!
Οι πέντε πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος – Δείτε σε διαγράμματα τις δηλώσεις που ανέβασαν στα ύψη το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία.
Οι Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γκουίντο Βεστερβέλε και Γουόλτερ Ραντεμάχερ συνθέτουν μια ετερόκλιτη φαινομενικά ομάδα η οποία όμως «έδρασε» καταλυτικά προκειμένου η ελληνική οικονομία να διαγράψει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς μια καταστροφική τροχιά περιδίνησης από την οποία δεν έχει καταφέρει ακόμα να απεμπλακεί.
Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει μελέτη που κατέθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΑΤ Νίκος Λογοθέτης στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την «υπόθεση ΕΛΣΑΤ».
Ειδικότερα, αποτυπώνει με την ακρίβεια της στατιστικής επιστήμης το πόσο επηρέασαν οι δηλώσεις των συγκεκριμένων πέντε πρωταγωνιστών τα spreads.
Στην ουσία πρόκειται για μια έκθεση η οποία επιβεβαιώνει μια κοινή παραδοχή που εως σήμερα δεν είχε καταγραφεί στατιστικά, ότι δηλαδή κάθε φορά που μιλούσε δημόσια ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρωην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τα spreads εκτοξεύονταν.
Να σημειωθεί ότι, η μελέτη του κ. Λογοθέτη έχει κατατεθεί τόσο στον εισαγγελέα δίωξης Οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος ανέλαβε αρχικά την έρευνα, όσο και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που την συνεχίζει.
spreads_-_dilwseis
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα της μελέτης:
Οι αναλυτές της Κομισιόν επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις (του Γιώργου Παπακωνσταντίνου) τον Οκτώβριο του 2009 ότι το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ανέρχεται σε 12,7% του ΑΕΠ, ήταν ο καταλύτης για την άνοδο των spread και τα προβλήματα με τις αγορές, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν τον Μάρτιο του 2010 η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Ύστερα από έρευνα για το πώς αλληλεπιδρούν οι αγορές κρατικών ομολόγων και ασφαλίστρων αντιστάθμισης κινδύνου, δεν προκύπτουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι εξελίξεις στις αγορές CDS προκάλεσαν άνοδο του κόστους δανεισμού για τα κράτη-μέλη», σημειώνεται στα συμπεράσματα της έκθεσης.

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα, αυτή έγινε σε σύνοδο της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου προϋπολογισμού. Σε διεθνή συνέντευξη Τύπου, είχε επιρρίψει τις ευθύνες γι αυτή την άνοδο του ελλείμματος στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Αμέσως μετά, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι «το πάρτι τέλειωσε», αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Λίγο αργότερα, τα spread έφτασαν στα ύψη.

Η έκθεση της Κομισιόν στην παράγραφο 4.1 αναφέρει ότι για αρκετά χρόνια πολλοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας φανέρωναν ότι βρίσκεται σε δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, όμως, παρ’ όλα αυτά, οι αγορές δεν αντιδρούσαν. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η νοοτροπία υποτίμησης του «ελληνικού κινδύνου» από τις αγορές άλλαξε στα μέσα του 2007, ενώ έγινε πιο έντονη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Στην έκθεση τονίζεται ότι «Ο καταλύτης για την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και των ασφαλίστρων αντιστάθμισης κινδύνου ήταν η ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που προέβλεπε έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ, διπλάσιο απ΄ όσο αναμενόταν προηγουμένως ».

Το γεγονός αυτό έκανε τους αναλυτές να εξετάζουν με μεγαλύτερη προσοχή τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις οικονομικές επιπτώσεις, ενώ τον Δεκέμβριο του 2009 τρεις οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υποβάθμισαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Διαβάστε όλη την μελέτη και δίετε τα σχετικά διαγράμματα στο παρακάτω pdf
Αρχεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου