Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Σήμερα αγιασμός, αύριο απεργία!

Το πρώτο κουδούνι ακούστηκε σήμερα το πρωί σε όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές.

Η νέα σχολική χρονιά όμως ξεκινά με οικονομικά προβλήματα και για το λόγο αυτό οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου απεργιακές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα  οι δάσκαλοι έχουν 24ωρη απεργία και οι καθηγητές τρίωρη στάση εργασίας .


Μιλώντας σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι τα βιβλία είναι παντού, ενώ σχετικά με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών είπε ότι υπάρχουν σποραδικά κενά σε όλη την Ελλάδα.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες τα κενά θα αναπληρωθούν, υπάρχουν αρκετές πιστώσεις για να σταλούν αναπληρωτές στα σχολεία», πρόσθεσε.

Οσον αφορά στη μεταφορά των μαθητών, ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε πως τα σχετικά κονδύλια έχουν αποδεσμευτεί και ζήτησε «μεγαλύτερη συμβολή, μεγαλύτερη κατανόηση του προβλήματος, ώστε κανένας μαθητής να μη μείνει στο δρόμο».

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, συναντήθηκε χθες  με  εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και  άκουσε  τα προβλήματα των εκπαιδευτικών οι οποίοι έκαναν λόγο  εκτός από τις μειώσεις στους μισθούς τους  και στα περιορισμένα κονδύλια για τη λειτουργία των σχολείων.

Ο υπ. Παιδείας, αμέσως μετά τις συναντήσεις   δήλωσε πως προέχει το εθνικό συμφέρον τονίζοντας: «Είχαμε μία συνάντηση σήμερα με την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους.  Αυτό το διάστημα έχουμε δώσει «τη μάχη του αυτονόητου» κι έχουμε εξασφαλίσει τα βιβλία, αύριο να είναι με τον αγιασμό στα σχολεία. Όπως επίσης οι εκπαιδευτικοί  να έχουν τοποθετηθεί στην συντριπτική πλειοψηφία. Τα κενά, αν υπάρξουν,  θα είναι ελάχιστα και αυτά θα τα αναπληρώσουμε αμέσως».



Ιερώνυμος: «Ο κόσμος που ετοιμάσαμε για τα παιδιά μας είναι άδικος και διχασμένος»

Στις αντιφάσεις του κόσμου μας, στην αδικία και το διχασμό της κοινωνίας μας, στα προβλήματα με τους άστεγους, τους πεινασμένους, τους ανθρώπους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, σήμερα, ημέρα αγιασμού στα σχολεία, σε κάποια από τα οποία παρέστη και ο ίδιος.

«Ο κόσμος που ετοιμάσαμε για τα παιδιά μας είναι άδικος και διχασμένος από ένα βαθύ ρήγμα που διαπερνά τις κοινωνίες και τις χωρίζει σε ευημερούσες και μη. Τρομάζουν τα παιδιά μπροστά σε αυτόν τον ανήθικο διαχωρισμό. Φοβούνται αυτόν τον κόσμο στον οποίο συζεί η σιωπή με την οργή και οι ενήλικες αγνοούν τους ανήλικους», αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος και τονίζει: «Έχουμε καθήκον να θυμόμαστε ότι υποσχεθήκαμε στα παιδιά μας τουλάχιστον ένα κόσμο που θα είναι δικαιότερος, περισσότερο φωτεινός και ανθρώπινος. Να θυμηθούμε τον Κομένιο που έλεγε: να διαπαιδαγωγείς σημαίνει να βοηθάς τον κάθε άνθρωπο να σωθεί και να αγωνίζεσαι για την οικοδόμηση μιας ανθρώπινης κοινωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Απευθυνόμενος προς τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων τους προτρέπει: «Αντικρίστε το σχολείο σας με τα μάτια της δημιουργίας, αναζητήστε τη γνώση που θεμελιώνει ελπίδα και προοπτική. Υπάρχει στα βιβλία σας καλά κρυμμένη, αλλά εύκολα μπορείτε να την ανακαλύψετε. Αρκεί να ταξιδέψετε, να διαβάσετε, να αμφισβητήσετε, να ακούσετε μουσική, να βρείτε το μεγαλείο που σας έχει δωρίσει ο Θεός, στην καρδιά σας».

Απευθυνόμενος προς τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, ο αρχιεπίσκοπος τους οποίους εύχεται: «Αυτό το νέο σχολικό έτος να ανοίξετε την καρδιά σας για να κατοικήσει μέσα σας ο Χριστός μας. Να του προσφέρετε τη θέλησή σας για να σας οδηγήσει αλάθητα στην αληθινή πρόοδο».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου