Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» η Νέα Υόρκη

Σε κατάσταση "μέγιστης καταστροφής" κήρυξε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την πολιτεία της Νέας Υόρκης μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι.

Με την απόφαση αυτή "τα ομοσπονδιακά κεφάλαια είναι διαθέσιμα για τους πληγέντες στα διαμερίσματα Μπρονξ, Κινγκς, Νασάου, Νέας Υόρκης, Ρίτσμοντ, Σάφολκ και Κουίνς", διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.


Επίσης σε κατάσταση "μεγίστης καταστροφής" κηρύχθηκε το Νιου Τζέρσι.

Στο μεταξύ, φράγμα στο βόρειο Νιου Τζέρσι έσπασε, πλημμυρίζοντας τις πόλεις Μούναχι, Λιτλ Φέρι και Καρλσταντ, όπου η στάθμη των υδάτων έφτασε το 1,2 ως 1,5 μέτρο.

«Βρισκόμαστε σε φάση διάσωσης», τόνισε η Τζιν Μπαράτα, επικεφαλής των τοπικών αρχών στην κομητεία Μπέργκεν. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. Η ίδια πρόσθεσε πως οι τρεις αυτές πόλεις «αφανίστηκαν» από τις πλημμύρες.

Σε 13 Πολιτείες τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ενώ 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από το νέο πέρασμα του τυφώνα Σάντι. Υπενθυμίζεται ότι άλλοι 61 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί όταν ο Σάντι έπληξε την Καραϊβική.

Οι ζημιές είναι τεράστιες και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 50 δισ. δολάρια. Καταστροφές έχουν υποστεί δρόμοι, σπίτια, υποδομές. Το ιατρικό κέντρο NYU Langone στις όχθες του Ιστ Ρίβερ άρχισε τη νύκτα τη μεταφορά των 215 ασθενών του σε άλλα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, όπως το Sloan Kettering και το Mount Sinai εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης. Δεκάδες ασθενοφόρα επιστρατεύθηκαν για να μεταφέρουν ασθενείς των μονάδων εντατικής των ενηλίκων και παιδιών, των μονάδων νεογνών και των μονάδων μαιευτικής του νοσοκομείου.

Στο Μπρούκλιν, στο Νοσοκομείο του Κόνεϊ Άιλαντ διακόπηκε επίσης η λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης έκτακτης ανάγκης, ωστόσο οι ασθενείς των μονάδων εντατικής είχαν ήδη μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία από χθες Δευτέρα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας εν αναμονή του κυκλώνα.

Επίσης, επτά σήραγγες του μετρό της Νέας Υόρκης πλημμύρισαν από την άνοδο των υδάτων, ανακοίνωσε η εταιρία που διαχειρίζεται το μετρό, κάνοντας λόγο για την μεγαλύτερη καταστροφή στα 108 χρόνια λειτουργίας του.

"Το μετρό της Νέας Υόρκης λειτουργεί 108 χρόνια, αλλά ποτέ δεν είχαμε αντιμετωπίσει μια τόσο ολέθρια καταστροφή όπως αυτή της περασμένης νύχτας", δήλωσε ο Τζόζεφ Λιότα, διευθυντής της Metropolitan Transportation Authority (MTA). "Ο κυκλώνας Σάντι προκάλεσε χάος σε όλο το συγκοινωνιακό δίκτυο, σε κάθε συνοικία της περιοχής", τόνισε ο Λιότα και πρόσθεσε πως ο κυκλώνας προκάλεσε την πτώση δέντρων, την διακοπή της ηλεκτροδότησης και σοβαρές πλημμύρες σε αμαξοστάσια. Το μετρό της Νέας Υόρκης διέκοψε τα δρομολόγια του από την Κυριακή το βράδυ.




ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου