Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

«Η ΝΔ δεν κυβερνά μόνη της, ούτε η ΔΗΜΑΡ είναι πιο ευαίσθητη από εμάς»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε κριτική στον Γιώργο Παπαπανδρέου. Δόθηκαν υποσχέσεις παλαιού τύπου, τόνισε και χαρακτήρισε αφελή την μη υιοθέτηση της πρότασής του να εγκριθεί το πρώτο μνημόνιο από πλειοψηφία 180 βουλευτών. "Είναι ιστορική ατυχία ο γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ έφθασε να είναι αυτός που κράτησε τον μουντζούρη της κρίσης" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ως μικρότερο, πλέον, θα πρέπει να αποσαφηνίσει πλήρως τη φυσιογνωμία του. «Ένα μικρότερο ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι ένα πολύ καθαρότερο ΠΑΣΟΚ», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ.Βενιζέλου.


Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ.Βενιζέλος, ζήτησε τη ψήφο των πολιτών για τη συμφωνημένη με τους εταίρους αναθεώρηση της σύμβασης και όχι για την τυχοδιωκτική καταγγελία της. Τέσσερις μήνες μετά δε μπορεί να αμφισβητείται η κυβέρνηση, δε μπορεί να πορευτεί έτσι ο τρόπος και να λειτουργήσει η δημοκρατία, τόνισε. Πρέπει να πείσουμε τους προοδευτικούς πολίτες για τη συνέπειά μας, είπε στους βουλευτές του.

Το στόχο αυτό δεν θα τον πετύχουμε αν γίνουμε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε και επανέλαβε πως είναι ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη ΔΗΜΑΡ: Ζει τις δυσκολίες της διακυβέρνησης, αλλά δεν είναι πιο υπεύθυνη από εμάς. Ξεκαθάρισε, έτσι, ότι ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει τη συμφωνία με τους δανειστές για να υπάρξει ασφαλής έξοδος από την κρίση.

«Η ΝΔ δεν κυβερνά μόνη της Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι πιο ευαίσθητη από εμάς», υπογράμμισε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν μπορεί να αμφισβητείται το αποτέλεσμα των εκλογών, λέει ο Βενιζέλος. Δεν είναι δημοκρατικά λογικό και θεσμικά ανεκτό να αμφισβητείται το αποτέλεσμα των εκλογών», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος προειδοποιώντας ότι «δεν μπορεί να πορευτεί έτσι ο τόπος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στη διαφωνία Λοβέρδου- Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι ήθελαν να συμμετάσχει το κόμμα στην κυβέρνηση με κορυφαία στελέχη. "Την απόφαση πήρε η ΚΟ με μεγάλη πλειοψηφία, η διαφορά λύθηκε δημοκρατικά" υπογράμμισε.

Ακολούθως, πέρασε στα θέματα της κυβέρνησης. Ζήτησε για μία ακόμη φορά τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και διεμήνυσε πως χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση και πολιτική σταθερότητα. Μίλησε και για επικοινωνιακούς μηχανισμούς που επιχειρούν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ και να του κάνουν μαθήματα ανάληψης πολιτικού κόστους. "Δε δεχόμαστε μαθήματα" είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στάθηκε στα επίμαχα σημεία των διαπραγματεύσεων. Είπε ότι οι διαφορές είναι πολιτικές, πολιτική πρέπει να είναι και η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ως ορόσημο έθεσε το Γιούρογκρουπ της 12ης Νοεμβρίου. Για μία ακόμη φορά ανέφερε τις προϋποθέσεις: άμεση εκταμίευση της δόσης, επιμήκυνση, κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα, μέτρα χωρίς οριζόντιο χαρακτήρα και διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις.

Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, είπε για μία ακόμη φορά και θα διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σε αυτή την κατεύθυνση χαρακτήρισε αυτονόητο τον ρόλο της Βουλής και χαρακτήρισε στοιχείο διαφάνειας την κύρωση των συμβάσεων στρατηγικού χαρακτήρα. "Αυτό είναι αυτονόητο σε όλη την Ευρώπη" είπε και ζήτησε να δεσμευτεί η κυβέρνηση. 

Ως μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί στο εξωτερικό είπε ότι θα πρέπει να είναι ότι η Ελλάδα έχει σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία υπό την εγγύηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς, θα αμφισβητηθεί η βούλησή μας να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε. Και το ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, προσέθεσε. Για να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ το ρόλο του, όμως, έθεσε ως προϋπόθεση οι υπουργοί να δείξουν άλλη κουλτούρα συνεργασίας και να ενημερώνουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για όλες τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες.

Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του κράτους, προειδοποίησε και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως οι πολιτικές ανυπακοής που προωθεί είναι η μήτρα για το φασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Μίλησε και για τις προσωπικές του επιλογές. Είπε ότι σιωπά απέναντι στις προκλήσεις από παραταξιακό και εθνικό καθήκον. Χαίρομαι για τη δημοσιοποίηση της λίστας γιατί φάνηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι να κρύψει τίποτα, είπε. Κρύβουν, όμως, προσέθεσε, ότι εγώ έστειλα τη λίστα στην εισαγγελία.

Για την επικείμενη ψηφοφορία είπε ότι σέβεται τη στάση της ΔΗΜΑΡ, είπε ότι είναι ανοιχτή η πρόταση συμπόρευσης, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται ξεκαθάρισε να ετεροπροσδιοριστεί.

Στο σημείο που φθάσαμε ένα είναι το δίλημμα, είπε. Πάμε μπροστά ή πίσω; Το πίσω, υποστήριξε, είναι αργός θάνατος. Χρειάζεται χρόνο η χώρα για να φανεί η ορθότητα της πολιτικής μας και μεταρρυθμιστική πανστρατιά, τόνισε. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει σήμερα εμπράκτως τη νέα του ταυτότητα, συνέχισε.

Δε θα αφήσουμε συμφέροντα ζόμπι, που ενώ είναι πεθαμένα θέλουν να ελέγξουν τη χώρα, διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο συνέδριο και χαρακτήρισε άδικη την απαξίωση του ΠΑΣΟΚ από στελέχη της παράταξης. Θέλουν να το διαλύσουν στην κοίτη της απροσδιόριστης κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς. Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν είναι στη ΝΔ ή μιας θλιβερής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε και ζήτησε από τα στελέχη του να υποστούν τη διέλευση της ερήμου. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πρόσκλησή του σε όλους να συμμετάσχουν στο επερχόμενο συνέδριο.

Πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη υπονόμευση της παράταξης από στελέχη σε αγαστή συνεργασία με μερίδα των ΜΜΕ. Με κουτσουλίτσες γκρεμίζουν ότι χτίζουμε για μέρες, είπε και αναφέρθηκε σε όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να απορριφθούν τα μέτρα. "Είναι μια όψιμη υιοθέτηση της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε. Είμαι βέβαιος πως κανείς δε θέλει βουτιά στο κενό και πρόωρες εκλογές τόνισε και παρουσίασε την πρότασή του: προχωράμε συντεταγμένα, χωρίς ηττοπάθεια. Η συνταγή, είπε, είναι μία: ενότητα, υπομονή, σοβαρότητα, ορίζοντας τετραετίας.

Δε θα ακολουθήσουμε μια πολιτική που λέγαμε επικίνδυνη και δε θα παραδώσουμε τη σημαία, κατέληξε.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου