Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

«Ζουμ» σε κλεμμένους θησαυρούς

Σε αμερικανικό οίκο δημοπρασιών εντοπίστηκαν τα ψηφιδωτά της Παναγίας Κανακαριάς της Λυθραγκώμης, ενός χωριού της Αμμοχώστου στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Έπειτα από αγώνα χρόνων οι κυπριακές αρχές τα πήραν πίσω με απόφαση του δικαστηρίου της Ινδιανάπολης και σήμερα εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο της Λευκωσίας.

Τα ίχνη κλεμμένων κειμηλίων από 550 εκκλησίες και μοναστήρια στα Κατεχόμενα αναζητούν σε όλο τον κόσμο το Μουσείο και το Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Φωτογραφίες από τους ναούς αυτούς, καθώς και από κειμήλια, περιλαμβάνει η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα Κατεχόμενα», που φιλοξενείται μέχρι τις 17 του μήνα στον πολυχώρο τέχνης Remezzo του Δήμου Καλαμαριάς.

Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφια, ο οποίος την ίδια μέρα θα μιλήσει στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς με θέμα «Κυπριακό - Τελευταίες εξελίξεις».

Ενα άλλο περιστατικό αφορά τον εντοπισμό θρησκευτικών θησαυρών στην κατοχή κάποιου Τούρκου αρχαιοκάπηλου στο Μόναχο. Ο αρχαιοκάπηλος συνελήφθη και η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.

Όπως δήλωσε ο βυζαντινολόγος, διευθυντής του Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου Χ. Χοτζάκογλου, δεν είναι πάντα εύκολη η επιστροφή των κειμηλίων στην Κύπρο, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. «Πρέπει να έχουμε φωτογραφικό υλικό από κάθε αντικείμενο πριν από το 1974, οπότε έγινε η τουρκική εισβολή, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για τα δεδομένα της εποχής. Παρ' όλα αυτά, έχουμε ήδη αποδείξει την κυριότητα για περίπου 250 αντικείμενα και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού από οποιονδήποτε θα μπορούσε να έχει κάτι σχετικό στο αρχείο του.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι ομογενείς, τουρίστες ακόμη και άνθρωποι που παντρεύτηκαν σε κάποιες εκκλησίες και δεν γνωρίζουν ότι η γαμήλια φωτογραφία τους μπορεί να αποκαλύπτει πολύτιμες πληροφορίες για τα κειμήλια μιας εκκλησίας», ανέφερε ο κ. Χοτζάκογλου.

ΠΗΓΗ erroso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου