Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Bουλιαγμένη: Αρχαιολογικοί χώροι ο «Λαιμός» και το «Μεγάλο Καβούρι»

Ο «Λαιμός» και το «Μεγάλο Καβούρι» στη Βουλιαγμένη κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος. Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ομόφωνα, γνωμοδότησαν θετικά ως προς την εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της αρμόδιας ΣΤ΄Εφορείας, που αφορούσε στα όρια του χώρου, αλλά και στις αρχαιότητες που περιλαμβάνει.
  Συγκεκριμένα, εντός του νέου αρχαιολογικού χώρου, που καλύπτει όλη τη χερσόνησο του Λαιμού Βουλιαγμένης και την παραλία του Μεγάλου Καβουριού (με ανατολικό όριο την οδό Αθηνάς), έχουν εντοπιστεί αρχαία κατάλοιπα διαφόρων περιόδων που ξεκινούν από τα προϊστορικά χρόνια.
Όπως οι πρωτοελλαδικές αρχαιότητες (οικίες και οχυρωματικό τείχος) που εντοπίστηκαν στο νοτιοανατολικό ύψωμα της χερσονήσου του Λαιμού, καθώς και στον Λόφο των Μουσών, που βρίσκονται εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του «Αστέρα». Γνωστά μνημεία της περιοχής, όπως η Ιερατική Οικία (που βρίσκεται εντός του δημοτικού πάρκινγκ), η Δεξαμενή (εντός «Αστέρα»), καθώς και οι δύο κυκλικοί πύργοι των κλασικών χρόνων, ο ένας εντός του Ορφανοτροφείου και ο άλλος στην Ωκεανίδα, που επόπτευαν τους θαλάσσιους δρόμους της περιοχής, αποκτούν την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.
  Από τα όριά του δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, o οποίος πρόσφατα απασχόλησε τον Τύπο, καθώς περιλαμβάνεται μέσα στον «Αστέρα», ακίνητο που βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου που έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία για τον καθορισμό Α ζώνης προστασίας.
  Στον προστατευόμενο τόπο θα ανήκει και ο ενάλιος χώρος που βρίσκεται κοντά στο μνημείο, με το σκεπτικό ότι κατάλοιπα του ναού μπορεί να υπάρχουν και μέσα στο νερό.

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου