Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ο Σαμαράς αναζητά επενδύσεις στο «δρόμο του μεταξιού»

Ο Σαμαράς αναζητά επενδύσεις στο «δρόμο του μεταξιού»
-Το πρόγραμμα Σαμαρά στην Κίνα, οι στόχοι και οι προσδοκίες -Περισσότεροι από 70 επιχειρηματίες και εφοπλιστές συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό
Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα με στόχο την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόμενος από 70 επιχειρηματίες, θα αναζητήσει κινεζικά κεφάλαια στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, του τουρισμού αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων.  
Η κυβέρνηση προσβλέπει στην υπογραφή συμφωνιών και εμπορικών συνεργασιών για την προώθηση ελληνικών προϊόντων στην Κίνα.

Παράλληλα με την προσέλκυση κεφαλαίων, στόχος του πρωθυπουργού είναι να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική σχέση της Ελλάδας με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν πως πέρα από το οικονομικό όφελος, οι διακρατικές αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν, αναμένεται να δώσουν μία ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στέλνοντας μήνυμα στις διεθνείς αγορές για αλλαγή του κλίματος στην χώρα μας.
Απτά αποτελέσματα αναμένονται κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, αλλά και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κίνα
Ο κ. Σαμαρά αναχωρεί σήμερα για το Πεκίνο, όπου την Πέμπτη θα μιλήσει στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κετσιάνγκ και θα παρακαθίσει σε δείπνο που πραγματοποιείται προς τιμήν του.
Την Παρασκευή, θα μιλήσει στο Ελληνοκινεζικό Business Forum και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Ζινπίνγκ.
Το Σάββατο θα βρίσκεται στην Χαντζόου, όπου, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της Περιφέρειας και θα μιλήσει στο World Cultural Forum ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη όπου θα συναντηθεί με το δήμαρχο της πόλης και θα μιλήσει σε Επιχειρηματικό Forum.
Στη διάρκεια του ταξιδιού του, ο πρωθυπουργός θα έχει μεγάλο αριθμό κατ’ ιδίαν συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους και επικεφαλής κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων.
Την Κυριακή, ο κ. Σαμαράς αναχωρεί για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Ποιοι συνοδεύουν τον κ. Σαμαρά στην Κίνα
Δεκάδες επιχειρηματίες, διευθυντικά στελέχη τραπεζών και πρόεδροι εμπορικών οργανώσεων και φορέων συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στην χώρα του «κόκκινου δράκου».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής θα πραγματοποιηθούν δύο επιχειρηματικά φόρουμ, ένα στη Σαγκάη και ένα στο Πεκίνο.
Από κυβερνητικής πλευράς παρόντες θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Γιώργος Μουρούτης.
Οι στόχοι
Οι ελληνικές προσδοκίες είναι υψηλές. Το μεγάλο στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά είναι να ανεβάσει τον πήχη πετυχαίνοντας άνοιγμα των οικονομικών σχέσεων με τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να επιστρέψει από το Πεκίνο και τη Σανγκάη έχοντας υπογράψει σημαντικές συμφωνίες και όχι απλά να έχει πραγματοποιήσει ένα καλό ταξίδι από πλευράς δημοσίων σχέσεων.
Το «μοντέλο» που ο Αντώνης Σαμαράς έχει ως πρότυπο του για την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων, είναι η Cosco την οποία έφερε στην Ελλάδα ο Κώστας Καραμανλής.
Η Cosco έχει πλέον επεκτείνει τις δραστηριότητες της, αναζητώντας η ίδια νέους πελάτες να μεταφέρουν τα προϊόντα τους μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη (Lenovo, ΙΚΕΑ, Dell, LG, Samsung, Hyundai, Xerox κ.α). Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το περιφερειακό στο Καστέλι είναι επίσης μέσα στις επενδύσεις που βλέπει.
Η συμφωνία Cosco - Hewlett Packard - ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανοίγει νέες προοπτικές. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η HP να μεταφέρει στην Ελλάδα και το εργοστάσιο συναρμολόγησης που διατηρεί στην Τσεχία. Στο τραπέζι έχει μπει η πρόταση της Cosco για συμβάσεις ναυπηγοεπισκευής τουλάχιστον έξι ποντοπόρων πλοίων της ετησίως στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του ΟΛΠ.
Οι Κινέζοι από τη δική τους οπτική, βλέπουν θετικά την επίσκεψη του "φίλου" Έλληνα πρωθυπουργού καθώς το θεωρούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μπουν για τα καλά στο παιχνίδι των επενδύσεων στη χώρας μας.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου