Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Γ. Παπακων/νου

Της Λώρας Ιωάννου 
Από το real.gr

Προς διεύρυνση του κατηγορητηρίου προσανατολίζεται η Προκαταρκτική Επιτροπή. Το κείμενο είναι πολύ πιθανό να σταλεί στον Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και μέσα στην ημέρα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Χ. Μαρκογιαννάκη.

Επισήμως, το πόρισμα του ΣΔΟΕ αναμένεται να φθάσει στη Βουλή στις 6-7 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, φαίνεται να επιβεβαιώνονται δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι τα συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ένα μεγάλο ποσό των χρημάτων που είχαν στη λίστα Λαγκάρντ.


Αν το πόρισμα του ΣΔΟΕ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τις καταθέσεις των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου, τότε τα μέλη της προκαταρκτικής μπορούν να στοιχειοθετήσουν την παραπομπή του πρώην υπουργού, αφού θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αφαίρεση των ονομάτων τους από την αρχική λίστα είχε σκοπό οφέλους που δεν είναι άλλο από την φοροδιαφυγή.

Είναι δε, δυνατόν, μετά το έγγραφο που ήρθε από τις γαλλικές αρχές και το οποίο έχει σαφή αναφορά ότι η λίστα Λαγκάρντ έφθασε στην Ελλάδα για να αξιοποιηθεί για φορολογικούς λόγους, να κατατεθεί πρόσθετη πρόταση κατηγορίας, αυτή τη φορά για απιστία. Σε αυτήν την περίπτωση, θα συγκληθεί εκ νέου η ολομέλεια της Βουλής και θα στηθεί νέα κάλπη.

Συγκεκριμένα, το στοιχείο που φαίνεται να αξιολογεί η Επιτροπή είναι το γεγονός ότι οι Γάλλοι έστειλαν επίσημα το CD της λίστας Λαγκάρντ -μέσω του πρέσβη Κωνσταντίνου Χαλαστάνη- στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κάνοντας χρήση της φορολογικής σύμβασης Ελλάδας-Γαλλίας για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Στο έγγραφο γίνεται σαφής αναφορά ότι το περιεχόμενο της λίστας μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμπιστευτικά μόνο για «φορολογικούς σκοπούς». Τα μέλη της Επιτροπής εκτιμούν ότι κατόπιν τούτου ο κ. Παπακωνσταντίνου έπρεπε να δώσει αμέσως εντολή για την αξιοποίηση της.

Να θυμίσουμε ότι μέχρι τώρα, η επιτροπή έχει λάβει εντολή να διερευνήσει τα αδικήματα της νόθευσης και της παράβασης καθήκοντος, ενώ η απιστία είναι κακούργημα.

Το απόγευμα, ωστόσο, αναμένεται να καταθέσει στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου