Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

«Συνεργάσιμος δανειολήπτης»: Ο νέος τύπος Ελληνα που εξετάζει η κυβέρνηση

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο αφού από την μία πλευρά βλέπει την Τρόικα να είναι απόλυτη στο ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και να μην κάνει πίσω και από την άλλη οι βουλευτές της κυβέρνησης πιέζουν με κάθε τρόπο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ετσι μία σκέψη που ακούγεται στο υπουργείο Οικονομικό για να τεθεί ως πρόταση στους δανειστές είναι η καθιέρωση του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».


Αυτό που θέλει να πετύχει ο Γιάννης Στουρνάρας έιναιο να καταργηθεί η διάταξη του 2009 πίσω από την οποία θεωρείται ότι «κρύβονται» κακοπληρωτές και θα θεσμοθετήσει μία μεταβατική περίοδο για την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία 280.000 (ή 300.000) ευρώ.

Τι είναι ο «συνεργαζόμενος δανειολήπτης»

Στόχος του υπουργείο Οικονομικών είναι να σώσει με κάθε τρόπο την πρώτη κατοικία, γι αυτό και θέλει να περάσει ο θεσμός του «συνεργαζόμενου δανειολήπτη». Πρόκειται για εκείνον που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες όπως π.χ. έσοδα ή περιουσιακά στοιχεία. Ετσι η τράπεζα δεν θα μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον ως μη συνεργάσιμο και συνεπώς, να του αρνείται αναδιάρθρωση χρέους

Ο νέος τύπος Ελληνα που θέλει να περάσει ο Γιάννης Στουρνάρας θα είναι ένας δανειολήπτης ο οποίος βάσει της εισοδηματικής κατάστασης του θα έρχεται σε συμφωνία με την τράπεζα για μία μίνιμουμ δόση αποπληρωμής του δανείου του. Με απλά λόγια να πληρώνει έστω ένα μέρος της δόσης του δανείου για ένα χρονικό διάστημα. Η διάρκεια αυτής της πρότασης μπορεί να είναι από ένα έως και τρία χρόνια.

Στόχος του νέου μοντέλου με αυτούς τους όρους είναι να υπάρχει ένα σωστά δομημένο πλαίσιο με το οποίο θα μπορούν τράπεζες και δανειολήπτες να διαπραγματευτούν προς μια ρύθμιση οφειλών με χαμηλότερες δόσεις που θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.

Η πρόταση πάντως μοιάζει πολύ με την προτροπή που έκανε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης προς του οφειλέτες «Να πληρώνετε κάθε μήνα ένα μικρό ποσό «έναντι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών για να γλιτώστε τις κατασχέσεις».

Τι ισχύει σήμερα για τους πλειστηριασμούς

Σήμερα οι πλειστηριασμοί για οφειλές στις τράπεζες απαγορεύονται εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας είναι ίση με το αφορολόγητο όριο, 200.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 50% και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Με απλά λόγια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 δεν κατάσχεται η κύρια κατοικία των άγαμων αν η αξία της είναι στις 300.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες μέχρι τις 450.000 ευρώ. Η κυβέρνηση προτείνει τη διατήρηση της διάταξης αυτής, η οποία ισχύει από το 2010, αλλά με μειωμένα τα προαναφερόμενα όρια.


ΠΗΓΗ lougantina


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου