Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Οι Σκώτοι Εθνικιστές αποκαλύπτουν το όραμα τους για μια ανεξάρτητη πολεμική αεροπορία


Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να αποκτήσει την δική της πολεμική αεροπορία που θα είναι εξοπλισμένη με τουλάχιστον 16 μαχητικά αεροσκάφη σε ρόλο αεράμυνας, θα διαθέτει επίσης έξι μεταφορικά αεροσκάφη , αριθμό ελικοφόρων αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας , αλλά πρωτίστως οφείλει να είναι σε θέση «να συμβάλλει με τις εξαιρετικές συμβατικές πολεμικές δυνατότητες της» στο ΝΑΤΟ , αναφέρει η Λευκή Βίβλο που δημοσιεύθηκε από την Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP)

Σκιαγραφώντας τις φιλοδοξίες τους οι Σκώτοι εθνικιστές επιθυμούν να δημιουργήσουν μία πολεμική αεροπορία που θα αριθμεί πιθανόν 2.000 ένστολο προσωπικό και 300 εφέδρους όπου σύμφωνα με τον υπάρχων σχεδιασμό του εθνικού κόμματος SNP , αρχικά, θα είναι εξοπλισμένη με « τουλάχιστον 12 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon που ήδη εδρεύουν στην αεροπορική βάση Lossiemouth , από μια τακτική μοίρα των αεροπορικών μεταφορών , συμπεριλαμβανομένων των περίπου έξι αεροσκαφών C – 130J Hercules , και μια μοίρα ελικοπτέρων».
Σύμφωνα με την λευκή βίβλο, « βασικά στοιχεία των σκωτικών αεροπορικών δυνάμεων αφορά και η διαπραγμάτευση για το μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία βασικών καθηκόντων, αλλά κυρίως την ικανότητα τους να αστυνομεύουν τον εναέριο χώρο της Σκωτίας , στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» .
Η πλήρης ικανότητα ανεξάρτητης διοίκησης και έλεγχου του εναέριου χώρου στο εσωτερικό της χώρας θα υλοποιηθεί εντός πέντε ετών από την απόφαση της ανεξαρτησίας , σε συνεχή διασύνδεση με τις δομές του ΝΑΤΟ, αναφέρει η σκωτική λευκή βίβλο .
Οι προτάσεις των Σκωτσέζων εθνικιστών αποτελούν μέρος ενός σχεδίου για τη δημιουργία ενός εθνικού στρατού που θα αριθμεί 15.000 άτομα όπου μέσα σε μια 10ετία θα μετασχηματιστεί σε μια ισχυρή δύναμη υποστηριζόμενη από 5.000 εφέδρους .
Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα δαπανεί ετησίως £ 2.500.000.000 (4 δισ. δολ.) για την άμυνα και την ασφάλεια , σύμφωνα με το SNP συνεχίζοντας όμως και την καταβολή των £ 3.300.000.000 που εντάσσονται στον ετήσιο ρυθμό στρατιωτικών δαπανών του Ηνωμένου Βασιλείου .
Μια άλλη βασική πτυχή της αμυντικής στρατηγικής του σκωτικού κόμματος είναι η προτεινόμενη κατάργηση της δύναμης των πυρηνικών υποβρυχίων του Βασιλικού Ναυτικού στην βάση Faslane , όπου σύμφωνα με την με τη Λευκή Βίβλο οι διηπειρωτικοί πύραυλοι Trident αντιπροσωπεύουν «μια προσβολή στην σκωτική αξιοπρέπεια» . Αντ ‘αυτού , η βάση θα μετατραπεί σε ναύσταθμο συμβατικών πλοίων του σκωτικού ναυτικού καθώς επίσης και έδρα των ναυτικών δυνάμεων του .
Η RAF διαθέτει σήμερα δύο μοίρες πρώτης γραμμής με μαχητικά αεροσκάφη Typhoon στην Σκωτία . Αυτές οφείλουν να μετεγκατασταθούν στο Lossiemouth το επόμενο έτος , με την προσθήκη και μιας τρίτης μονάδας το 2015 . Σύμφωνα με πηγές το εναλλακτικό σχέδιο εξετάζεται σχολαστικά επί του παρόντος , εν αναμονή του δημοψηφίσματος περί ανεξαρτησίας της Σκωτίας , το οποίο θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2014.
Σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΑΜ και γραπτά αποδεικτικά στοιχεία που υπέβαλε στη Βουλή των Κοινοτήτων στην επιτροπή Άμυνας: «Είναι πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου η διατήρηση της ακεραιότητας του υπάρχοντος πολεμικού δυναμικού και στρατιωτικών δομών του Ηνωμένου Βασιλείου , υποστηρίζοντας τη θέση αυτή με στοιχεία και αναλύσεις . Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει την πεποίθηση ότι οι πολίτες της Σκωτίας θα επιλέξουν να παραμείνουν με το μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου , και δεν σχεδιάζουν οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα» κατέληξε η ανακοίνωση .
Σημεία-κλειδιά στο σχέδιο ανεξαρτησίας
Η βασίλισσα θα παραμείνει «κεφαλή» του κράτους, η σημαία όμως θα αλλάξει.
Θα διατηρηθεί η στερλίνα ως νόμισμα και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη νομισματική πολιτική.
Η Σκοτία θα αναλάβει ένα μέρος του δημόσιου χρέους της Βρετανίας, αλλά μόνο εάν υπάρξει συμφωνία για το νόμισμα και την κεντρική τράπεζα.
Τα έσοδα από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας που βρίσκονται στη ζώνη κυριαρχίας του νέου κράτους θα πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στα ταμεία του.
Θα απομακρυνθούν σταδιακά τα πυρηνικά όπλα, όμως η χώρα θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ -και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Σκοτία θα αποκτήσει δικό της στρατό, με αρχική δύναμη 15.000, όπως επίσης αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες. Θα ιδρύσει 70-90 πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό.
Σκοτία, Βρετανία και Ιρλανδία θα επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση προσώπων στα σύνορά τους, όμως η νέα χώρα δεν θα ενταχθεί στη Ζώνη Σένγκεν.
Θα ιδρυθεί ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που όμως θα έχει οργανική σχέση με το BBC.
ΠΗΓΗ http://www.flightglobal.com/news/articles/scottish-nationalists-reveal-vision-for-independent-air-force-393612/
Μετάφραση :Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

ΠΗΓΗ drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου