Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

«Λιώνει» η Ελλάδα στις εφορίες-Κλειδάριθμοι, πινακίδες, τέλη κυκλοφορίας, πληρωμές δόσεων "γονάτισαν" τον κόσμο

Σκηνές χάους σε εφορίες και τράπεζες, λόγω της άρνησης του υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσει παράταση στις προθεσμίες που λήγουν αύριο, τελευταία εργάσιμη του έτους.Σκηνές χάους επικράτησαν σε εφορίες και τράπεζες, λόγω της άρνησης του υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσει  παράταση στις προθεσμίες που λήγουν αύριο, τελευταία εργάσιμη του έτους.  Εκατοντάδες πολίτες παράτησαν σπίτια και δουλειές για να τρέχουν στις δημόσιες υπηρεσίες για να προλάβουν να πληρώσουν φόρους και χαράτσια, ή και για να καταθέσουν πινακίδες ώστε να γλιτώσουν τα τέλη του 2014. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες που κάνουν χρήση του Τaxisnet εδώ και πολλά χρόνια, ταλαιπωρούνταν ασκόπως για να παραλάβουν απλά …κλειδάριθμο.
Στο υπουργείο Οικονομικών διατείνονται πως δεν θα δοθεί καμία παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, μόνο και μόνο γιατί  …αν αλλάξει η χρονιά, τα λεφτά αυτά δεν θα υπολογιστούν στο φετινό πλεόνασμα αλλά της επόμενης χρονιάς! Και οι ίδιοι παραδέχονται όμως ότι αύριο θα πρέπει να πάνε στις ΔΟΥ περίπου 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων, είτε για να πληρώσουν τέλη είτε για να παραδώσουν πινακίδες.

Σαν να μην έφταναν δηλαδή τα τόσα «χαράτσια», το υπουργείο Οικονομικών απειλεί τους ιδιοκτήτες ότι θα πληρώσουν στο διπλάσιο τα τέλη, αν δεν προλάβουν πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμος μέχρι να πληρώσουν τα περίπου 200 ευρώ (κατά μέσο ευρώ) που τους ζητάει το κράτος! Αυτό θα εσήμαινε ότι οι ιδιοκτήτες αυτοί θα αναγκάζονταν να πληρώσουν τελικά 400 και όχι 200 εκατ. ευρώ, έστω και αν ήθελαν να παραδώσουν πινακίδες αλλά δεν θα προλάβουν να το κάνουν.

Πολίτες αλλά και οι ίδιοι οι έφοροι μοιάζουν πλέον να έχουν πελαγώσει αφού στα γκισέ εφοριών και τραπεζών στριμώχνονται επίσης και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι φορολογούμενοι, προκειμένου:
-          να πληρώσουν δόσεις του φόρου εισοδήματος,

-          να πληρώσουν δόσεις του ΦΑΠ (2011, 2012 και 2013)

-          να καταθέσουν πινακίδες

-          να παραλάβουν κλειδάριθμο για το ίντερνετ. Παρότι οι οδηγίες του υπουργείου είναι να υπάρχει ξεχωριστή σειρά επειδή η διαδικασία έκδοσής του δεν διαρκεί πάνω από 1-2 λεπτά το πολύ, σε αρκετές εφορίες δεν βρίσκουν καν υπάλληλο για να πάει στο γκισέ, ενώ οι ουρές μπλέκουν η μία με την άλλη (πχ για το μητρώο κλπ) με συνέπεια να δημιουργείται ανεπανάληπτο κομφούζιο.



Η αγανάκτηση στις εφορίες ήταν μεγάλη, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που η αναμονή στην ουρά έφτανε και ξεπερνούσε τις τέσσερις ώρες, όπως για παράδειγμα στη ΔΟΥ Αμαρουσίου και στη ΔΟΥ Χαλανδρίου.

Στην Δ' ΔΟΥ Αθηνών, στα Εξάρχεια, υπήρχε ουρά τουλάχιστον 150-200 πολιτών όταν άνοιξαν οι πόρτες της στις 8 το πρωί, ενώ οι πρώτοι είχαν σπεύσει από τις 6:30 το πρωί.
Στη ΔΟΥ Περιστερίου πολίτες προσέρχονταν από τα ξημερώματα και επίσης υπήρχε μεγάλη αναμονή μέχρι την εξυπηρέτησή τους.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, εισηγήσεις αναφέρουν να δοθεί παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας 1-2 εβδομάδων. Και αυτό γιατί περίπου 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμα τυπώσει το σχετικό ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών από το taxisnet. Και αν όμως γίνουν αποδεκτές, αφού δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να ταλαιπωρούνται και πάλι μέχρι την τελευταία στιγμή.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου