Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έβρο με Σινούκ - Τουρκία: Από την ήττα στην αποτυχία

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έβρο με Σινούκ
Του Ν. Λυγερού

Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έφερε μαζί του την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά μήκος των συνόρων του Έβρου με Σινούκ, είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη της διαφάνειας των ενεργειών της πατρίδας. Επίσης η αναφορά που έκανε στο θέμα της διακίνησης των λαθρομεταναστών από την ίδια την Τουρκία, αφόπλισε όλες τις παραπληροφορήσεις που εκπέμπει η γειτονική χώρα. Στη συνέχεια οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών ήταν όλες υπέρ της Ελλάδας και η αλληλεγγύη ήταν απόλυτη.
Ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο θα υπάρξει χρηματοδότηση 700 εκατομμυρίων Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με άλλα λόγια η Ελλάδα κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να αποδείξει την ορθότητα της αντιμετώπισης της ασύμμετρης απειλής της Τουρκίας. Άλλωστε η απόδειξη της αποτελεσματικότητας της ελληνικής πρωτοβουλίας που έφερε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήρθε από την οργή της Τουρκίας και ειδικά της εξουσίας της που προσπάθησε να περάσει την προπαγάνδα με κάθε τρόπο, διότι είδε πολύ απλά την ήττα που έχει υποστεί η βάρβαρη προσέγγισή της.

Τουρκία: Από την ήττα στην αποτυχία
Του Ν. Λυγερού
 
Επειδή η Τουρκία έχει υποστεί ήττα στο Ιντλίμπ και δεν το περίμενε, έπρεπε να βρει έναν τρόπο να δικαιολογηθεί ενώπιον των Τούρκων. Μετά από το χαστούκι που δέχτηκε η επίθεσή του με τις δεκάδες Τούρκους στρατιώτες που πέθαναν, θέλησε να εκδικηθεί με βομβαρδισμούς αλλά είδε ότι αυτό δεν επαρκούσε για να αλλάξει τα δεδομένα, αφού η Ρωσία υποστηρίζει τη Συρία. Έτσι για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή να τη βοηθήσει για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση άνοιξε τα σύνορα. Όμως το άνοιγμα των συνόρων και η διακίνηση των λαθρομεταναστών αποτελεί μια αποτυχία, γιατί η Ελλάδα αντιστάθηκε αποτελεσματικά χωρίς να το είχε προβλέψει η Τουρκία. Έτσι σιγά σιγά η Τουρκία περνά από την ήττα σε στρατιωτικό επίπεδο, στην αποτυχία σε επίπεδο ασύμμετρης απειλής. Άρα σε αυτό το σημείο πρέπει να αναδείξουμε τον ρόλο της ελληνικής αντίστασης στα σύνορά μας. Επίσης ενώ θεωρούσε η Τουρκία ότι θα είχε κάποια υποστήριξη από τη Ρωσία έκανε το στρατηγικό λάθος να ξεχάσει ότι ακόμα και στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης ήταν πάντα με το μέρος της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου