Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Χωρίς γραβάτες, με τσάι κι ατζέντα άνευ ελληνοτουρκικών(Βίντεο)

Δύο ώρες και πέντε λεπτά διήρκησε το γεύμα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη - Σε χαλαρό κλίμα η συνάντηση των δύο ανδρών - Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα βρεθεί ακολούθως ο Ελληνας πρωθυπουργός

Ολοκληρώθηκε το γεύμα του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό Μέγαρο Βαχντετίν, όπου επί 1,5 περίπου ώρα οι δύο ηγέτες, απαλλαγμένοι από τα συνηθισμένα αυστηρά πρωτόκολλα και χωρίς γραβάτες, συζήτησαν σε χαλαρή διάθεση όλα τα μείζονα ζητήματα.

Αν και οι προσδοκίες της Αθήνας ήταν μετρημένες και ρεαλιστικές, το θερμό καλωσόρισμα του Τούρκου προέδρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα χαμόγελα και η γλώσσα του σώματος μπροστά στις κάμερες, γεννούν ελπίδες πως οι κοινού κίνδυνοι ασφαλείας που εγείρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το πιο χαλαρό κλίμα ενός γεύματος μπορούν να λειτουργήσουν ως συνθετικός κρίκος για την αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό και πριν καθίσουν στο τραπέζι, του έδειξε τη θέα προς το Βόσπορο καθώς και τις γέφυρες και το υποθαλάσσιο τούνελ που έχει κατασκευάσει, ενώ ενδιαφέρθηκε να μάθει αν ο κ. Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί ξανά την Κωνσταντινούπολη και αν του αρέσει η πόλη. Με εξίσου θετική διάθεση ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη φιλοξενία και το πλούσιο γεύμα που όπως ενημερώθηκε έχει ετοιμαστεί, ενώ δίνοντας τον τόνο της συζήτησης επισήμανε πως «με όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας, έχουμε πολλά να συζητήσουμε».

Πηγή: ελληνική κυβέρνηση

Το θετικό κλίμα αποτυπώθηκε και στο διάλογο που είχαν οι δύο ηγέτες όταν κάθισαν στο τραπέζι του γεύματος, όπου είναι χαρακτηριστικό πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει σε ορισμένες συναντήσεις του πιο χαλαρή ενδυμασία. «Νομίζω ότι προσφέρεται για πιο ουσιαστικές συζητήσεις η χαλαρή ενδυμασία. Κι εσείς όμως ντύνεστε σπορ έχω παρατηρήσει», απάντησε ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε πως: «Προτιμώ τη χαλαρή ενδυμασία κυρίως το Σαββατοκύριακο». Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ρώτησε τον πρωθυπουργό αν θέλει να πιει τσάι ή καφέ πριν από το γεύμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αρκείται στο νερό, τονίζοντας όμως πως θα συντρόφευε τον συνομιλητή του εφόσον ο ίδιος επέλεγε να πιει τσάι.


Το τετ α τετ των δύο ανδρών συνεχίστηκε κι ολοκληρώθηκε μακριά από τα φωτογραφικά φλας και τις κάμερες πλέον. Στο γεύμα, από πλευράς του πρωθυπουργού ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να μην προστεθούν νέες εστίες έντασης στη γειτονιά μας σε ένα ήδη εύθραυστο γεωπολιτικό σκηνικό, καθώς και η ενεργειακή ασφάλεια και οι δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας για τη διασφάλισης της εφοδιαστικής επάρκειας των δύο χωρών, όπου λέγεται πως έχει να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα.

Πηγή: ελληνική κυβέρνηση

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε κι το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας κατά μέρους τα «αγκάθια» των ελληνοτουρκικών σχέσεων που δεν ήθελε να ήταν κυρίως πιάτο στο σημερινό μενού. Πρότεινε μάλιστα κατά πληροφορίες και συγκεκριμένες ιδέες για τη μεταφορά LNG από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι για να παραστεί στην πατριαρχική θεία λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απηύθυνε έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Παρακολουθούμε το δράμα του ουκρανικού λαού και θαυμάζουμε την σθεναρή αντίστασή του στον εισβολέα. Απευθύνουμε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Η βία και ο πόλεμος δημιουργούν περιπλοκότερα προβλήματα. Πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύει ρητώς τη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις και δεσμεύει όλα τα μέλη του οργανισμού να ρυθμίζουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα» είπε χαρακτηριστικά. Στις 16.15 ο Πρωθυπουργός έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

ΠΗΓΗ reader

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου