Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Τη στήριξη της Ελλάδας για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, παρά της απειλές της Μόσχας, θα ζητήσει η Σάνα Μάριν

 

Κείμενο
Γεώργιος Σαρρής

Η νεότερη πρόεδρος κυβερνήσεως στην Ευρώπης, θα έχει την Πέμπτη συνάντηση στην Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί μεθαύριο Πέμπτη 28 Απριλίου η νεότερη σε ηλικία πρωθυπουργός της Ευρώπης, η 37χρονη Σάνα Μάριν από τη Φινλανδία. Η ηγέτιδα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της βορειοευρωπαϊκής χώρας και επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση της Φινλανδίας θα πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις για την αμυντική της θωράκιση μέσω της προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο ένα νέο γεωπολιτικό τοπίο μετά και την εισβολή της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος.

Εντός του Μαΐου τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία αναμένεται να εκφράσουν από κοινού επισήμως την πρόθεσή τους να καταστούν πλήρη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εγκαταλείποντας τη διεθνή αμυντική ουδετερότητα. Οι δύο χώρες του ευρωπαϊκού βορρά έχουν μεν ενισχύσει τη συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014, αλλά είχαν αποφύγει την πλήρη ένταξη τους στη συμμαχία. Ωστόσο, μετά τις επιθετικές κινήσεις του προέδρου Πούτιν κατά την Ουκρανίας, αναθεωρούν την τακτική τους. Θυμίζουμε ότι η Μόσχα έχει απειλήσει με απροσδιόριστες συνέπειες την Σουηδία και την Φιλανδία εάν δεχτούν στο ΝΑΤΟ.

Η κ. Μάριν θα ζητήσει τη στήριξη (και) της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου το κράτος της να γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας και με ενδιαφέρον αναμένονται οι σχετικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη επ’ αυτού, αφού είναι βέβαιο πως θα αναφερθεί και στην επιθετική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

ΠΗΓΗ https://www.newsbeast.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου