Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Η Τουρκία «κάνει παιχνίδι», αλλά τη μπάλα την έχουν οι ΗΠΑ

 Χρήστος Γιαννούλης

Τα επικίνδυνα παιχνίδια του Ερντογάν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο «φρενάρουν» από την πιθανή ματαίωση του ταξιδιού του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών στην Τουρκία, που επισήμως έγινε γνωστό ότι θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, η προκλητικότητα της Άγκυρας θα αυξάνεται, αυξάνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο ενός ατυχήματος με την Ελλάδα. Καθημερινά, πλέον, τα περιστατικά στο Αιγαίο αλλά και πάνω από το Αρχιπέλαγος αυξάνονται, ενώ οι πρακτικές που απεργάζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Προκλήσεις ακόμα και σε ημέρα πένθους για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εργαλειοποίηση των μεταναστών και «προβοκάτσιες», μεγιστοποιούν τις πιθανότητες να υπάρξει ένα ατύχημα, το οποίο προφανώς και θα έχει δυσάρεστες συνέπειες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Την ίδια ώρα, βέβαια, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησή του, δίνουν το «παρών» σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του AKP όπου περισσεύουν οι μεγαλοστομίες, οι εθνικιστικές «κορώνες» και οι απειλές προς πάσα κατεύθυνση.

Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η Άγκυρα είναι πάρα πολλά, όμως, αυτό πιθανότατα είναι μέρος της «στρατηγικής» του Ερντογάν. Το αφήγημα της «κακιάς Δύσης» που επιβουλεύεται τη ραγδαία αναπτυσσόμενη και έτοιμη να μετατραπεί σε παγκόσμια δύναμη Τουρκία, είναι αυτό που θέλει να «περάσει» σε κάθε του παρουσία ο Τούρκος πρόεδρος, όπως και οι υπουργοί του. Μόλις χθες τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν, όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέλησαν να παρουσιάσουν ξανά μια Τουρκία που υπερέχει και μετατρέπεται σε σοβαρό παράγοντα στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η φράση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου «Η Τουρκία έχει γίνει πλέον μια χώρα που κάνει παιχνίδι», έρχεται να «δέσει» με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», το οποίο αναφέρει πως ο Ερντογάν ετοιμάζεται να κορυφώσει τις προκλήσεις, υλοποιώντας όσα αναφέρονται στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται να βγάλει γεωτρύπανο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ενώ ο Τσαβούσογλου έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως η Άγκυρα θα στείλει εκ νέου επιστολή στον ΟΗΕ κατηγορώντας την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών. Άλλωστε, τόσο τα media στην Τουρκία όσο και τα στελέχη της κυβέρνησης του Ερντογάν, καλλιεργούν διαρκώς ένα κλίμα έντασης και κατηγορούν την Ελλάδα ότι αυτή προετοιμάζεται για πόλεμο στο Αιγαίο.

Όσο, όμως, κι αν διατείνονται ο Ερντογάν και οι υπουργοί του ότι «αυτοί κάνουν παιχνίδι», τη μπάλα την έχουν στα… χέρια τους οι ΗΠΑ. Είναι σαφές πως οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο και πως οι ισορροπίες σε αυτό το πεδίο είναι ιδιαίτερα λεπτές. Την ώρα που Μπάιντεν και Ερντογάν απεργάζονται το πώς θα καταφέρει η Τουρκία να μπει τελικά στο πρόγραμμα των F-16, ξεπερνώντας το «stop» της Γερουσίας, του Μενέντεζ και του Κογκρέσου, υπάρχουν κι άλλα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών που περισσότερο φαίνεται να τις απομακρύνουν, παρά να αποκαθιστούν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Η νέα παρουσία του αεροπλανοφόρου George H.W. Bush σε ελληνικά νερά, προφανώς και δεν αρέσει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Πολύ περισσότερο, όμως, δεν θα αρέσει πιθανή ακύρωση της παρουσίας του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία. Εάν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας γυρίσει την πλάτη στην Άγκυρα, τότε ο Ερντογάν θα λάβει ένα ακόμα ισχυρό μήνυμα. Μπορεί να διατείνεται πως είναι τεράστιος παίκτης και κάνει ό,τι θέλει, όποιον θέλει, πλην όμως η μπάλα δεν του ανήκει. Και χωρίς τη μπάλα στα πόδια του, όσο μεγάλος παίκτης και αν (νομίζει πως) είναι κανείς, δεν μπορεί να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα…

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου