Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο θα συλλέξει πληροφορίες από το κινέζικο μπαλόνι - ''Θα μάθουμε περισσότερα από τα συντρίμμια'' (Βίντεο)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνεχάρη τους πιλότους που κατέρριψαν "επιτυχώς" το κινεζικό μπαλόνι - Οι αντιδράσεις της Κίνας.

Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη κατέρριψαν το κινέζικο κατασκοπευτικό μπαλόνι που πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, επιβεβαίωσε χθες Σάββατο ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Όπως μεταδίδει το CNN, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την κατάρριψη του μπαλονιού και επανέλαβε ότι αρχικά το σχέδιο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο περίμενε έως ότου το μπαλόνι να βρεθεί πάνω από τη θάλασσα, για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνεχάρη τους πιλότους που κατέρριψαν "επιτυχώς" το κινεζικό μπαλόνι το οποίο πετούσε εδώ και πολλές ημέρες στον αμερικανικό εναέριο χώρο. "Την Τετάρτη, όταν ενημερώθηκα για το μπαλόνι, διέταξα το Πεντάγωνο να το καταρρίψει το συντομότερο δυνατό. Έτσι κι έγινε, χωρίς να προκληθεί ζημιά σε κανέναν στο έδαφος", δήλωσε το Σάββατο. 


 

"Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος "κατέρριψε με επιτυχία το αερόστατο επιτήρησης που ανήκει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) πάνω από τις ακτές της Νότιας Καρολίνα στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. 


Το κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε για πρώτη φορά πάνω από τη Μοντάνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλει την πολυαναμενόμενη διπλωματική επίσκεψή του στην Κίνα λέγοντας ότι το περιστατικό "δημιούργησε συνθήκες που υπονομεύουν τον σκοπό του ταξιδιού".

Η κριτική στον Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λόγω του ότι άφησε για μέρες να ίπταται το κατασκοπευτικό μπαλόνι είχε να αντιμετωπίσει την έντονη κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους, λέγοντας πως δεν ειναι ικανός να το καταρρίψει.

Ωστόσο, ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν συμβουλεύσει να μην καταρριφθεί όσο βρισκόταν πάνω από την ηπειρωτική χώρα, λόγω του κινδύνου που ενδεχομένως να αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, από τα συντρίμμια του αερόστατου.

''Θα εξεταστεί περαιτέρω ο εξοπλισμός παρακολούθησης''

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου πρόσθεσαν ότι η ανάκτηση του αερόστατου θα δώσει στους στρατιωτικούς ερευνητές "τη σπάνια ευκαιρία να εξετάσουν τον κινεζικό εξοπλισμό παρακολούθησης". Σημείωσαν επίσης ότι οι ΗΠΑ είχαν λάβει μέτρα για να συλλέξουν δεδομένα από το αερόστατο ενώ αυτό πραγματοποιούσε την πτήση του σε όλη τη χώρα.

"Έχουμε μάθει τεχνικά πράγματα για αυτό το μπαλόνι και τις ικανότητές επιτήρησής του. Και υποψιάζομαι, ότι εάν καταφέρουμε να ανακτήσουμε πτυχές των συντριμμιών, θα μάθουμε ακόμη περισσότερα", ανέφερε αξιωματούχος.

Η διαμαρτυρία της Κίνας

Όπως μεταδίδει το CNN, η Κίνα εξέφρασε την "έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία" της για την κατάρριψη του μπαλονιού της από τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον "αντιδρά υπερβολικά" και "παραβιάζει σοβαρά τη διεθνή πρακτική", σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της.

"Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία της για τη χρήση βίας από τις ΗΠΑ ενάντια σε μη επανδρωμένο πολιτικό αεροσκάφος. Η κινεζική πλευρά έχει επανειλημμένα ενημερώσει την αμερικανική πλευρά μετά από επαλήθευση ότι το αερόστατο είναι για πολιτική χρήση και εισήλθε στις ΗΠΑ λόγω ανωτέρας βίας - ήταν ένα ατύχημα", αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε το πρωί της Κυριακής τοπική ώρα. 

ΠΗΓΗ thetoc

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου