Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Η οικονομία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης

 Πάνος Αμυράς 

Αραγε, πώς θα αισθάνθηκε ο Τσίπρας όταν θα είδε με τα μάτια του την κοσμοπλημμύρα στην Κέρκυρα και τα μιλιούνια των επισκεπτών να περνούν τις πιο ξέγνοιαστες πασχαλινές διακοπές των τελευταίων ετών;

Ο ίδιος δεν ήταν που λίγες μέρες νωρίτερα από την Καλλιθέα υποστήριζε πως το φετινό θα ήταν το τελευταίο Πάσχα όπου το τραπέζι στο σπίτι θα ήταν τόσο φτωχό;

Αλήθεια, κατάλαβε πόσο μακριά βρίσκεται η προπαγάνδα της μιζέριας του από την πραγματικότητα; Εκτός εάν πλέον είναι θιασώτης του δόγματος

«η φτώχεια θέλει καλοπέραση», οπότε επέλεξε την Κέρκυρα για τις διακοπές του, όπως και δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών που κατέκλυσαν κάθε τουριστική μονάδα του νησιού. Αλλά όταν έσκιζε Μνημόνια και καταργούσε λιτότητες δεν θα δίσταζε σε μία απλοϊκή προσέγγιση για το φτωχικό Πάσχα.

Και η εικόνα σε όλη την Ελλάδα ήταν ανάλογη με εκείνη της Κέρκυρας, όπου παρεμπιπτόντως η περιφερειάρχης Ιονίων Ρόδη Κράτσα έχει κάνει σημαντική δουλειά υλοποιώντας έργα υποδομής. Οι νησιωτικοί και ηπειρωτικοί προορισμοί κινήθηκαν με πληρότητες σχεδόν στο 100%, η εστίαση, τα καταστήματα τροφίμων και συνολικά η αγορά απογειώθηκε, πρέπει να ήταν το καλύτερο Πάσχα όλων των εποχών σε ό,τι αφορά τζίρο και πελατεία.

Καταθέτουμε και τη δική μας εμπειρία, στην Ιστιαία και συνολικά στη Βόρεια Εύβοια σημειώθηκε το αδιαχώρητο, οι επαγγελματίες ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την προσέλευση πελατών και την κατανάλωση.

Και όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα περνάει τις χειρότερες μέρες και τα νοικοκυριά σχεδόν λιμοκτονούν. Οχι ότι δεν υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού που τα βγάζει πέρα δύσκολα, ούτε είναι αστείο ζήτημα για τα νοικοκυριά η ακρίβεια, που έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, όμως η οικονομία σήμερα δεν έχει την παραμικρή σχέση με εκείνη του 2015 ή του 2019.

Η μεσαία τάξη έχει αναπνεύσει μετά την υπερφορολόγηση της περιόδου Τσίπρα, αυτοί είναι που γεμίζουν τα τουριστικά καταλύματα και καταναλώνουν, ενώ οι οικονομικά ασθενέστεροι έχουν πλέον πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών και κάθε νέο εισόδημα που προστίθεται στον οικογενειακό προϋπολογισμό δίνει ανάσες.

Οσο δημιουργούνται δουλειές, έρχονται επενδύσεις και αυξάνεται η τουριστική κίνηση τόσο πιο ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι διαρκώς οι διεθνείς και εγχώριοι οικονομικοί οργανισμοί αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις τους για την πορεία του φετινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, η Ελλάδα θα είναι και πάλι από τις πρώτες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Καμία σχέση με την περίοδο Τσίπρα, όταν με την «περήφανη διαπραγμάτευση» κατάφερε να βυθίσει την ελληνική οικονομία ξανά στην ύφεση τη διετία 2015-2016, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη κάλπαζε αναπτυξιακά. Ενδεχομένως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αισθάνεται μειονεκτικά έναντι του Μητσοτάκη, που κατάφερε να φέρει την οικονομία στο δρόμο της ισχυρής ανάπτυξης μειώνοντας τους φόρους και με ταυτόχρονη βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας. Το πρωτογενές έλλειμμα μηδενίσθηκε το 2022 και φέτος θα «γυρίσει» σε πλεόνασμα, ενώ το δημόσιο χρέος μειώνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς της ευρωζώνης.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να επέστρεψε προβληματισμένος από τις διακοπές του στην Κέρκυρα. Η οικονομία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη, το μοναδικό φτωχικό στοιχείο που ξεχώρισε στο φετινό Πάσχα ήταν η επιχειρηματολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που τα είδε όλα «μαύρα», αλλά όταν πέταξε το κανάτι τηρώντας το έθιμο των Μπότηδων θα κατάλαβε και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης.

 ΠΗΓΗ eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου