Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Ωμή παραδοχή Wagner: Σκοτώσαμε παιδιά και αμάχους στην Ουκρανία -Δεν έπρεπε να αφήσουμε κανέναν ζωντανό

 

Δύο Ρώσοι που ισχυρίζονται ότι είναι πρώην διοικητές της ομάδας Wagner δήλωσαν σε έναν ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι σκότωσαν παιδιά και άμαχους πολίτες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ουκρανία.

Οι ισχυρισμοί αυτοί έγιναν σε συνεντεύξεις στο Gulagu.net, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στοχεύει τη διαφθορά και τα βασανιστήρια στη Ρωσία.

Στα βίντεο των συνεντεύξεων, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, οι πρώην Ρώσοι κατάδικοι Αζαμάτ Ουλντάροφ και Αλεξέι Σαβίτσφ -οι οποίοι αμφότεροι έλαβαν αμνηστία μέσω προεδρικών διαταγμάτων πέρυσι, σύμφωνα με το Gulagu.net- περιγράφουν τις ενέργειές τους στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας.

Το CNN, το οποίο αναμεταδίδει το περιεχόμενο των συνεντεύξεων, δεν κατάφερε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς ή την ταυτότητα των ανδρών στα βίντεο, αλλά έχει λάβει ρωσικά ποινικά έγγραφα που δείχνουν ότι αφέθηκαν ελεύθεροι με προεδρική χάρη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2022, αντίστοιχα.

Πρώην διοικητής Wagner: Είχα εντολή να σκοτώσω όποιον βρισκόταν στον δρόμο μου

Ο Ουλντάροφ, ο οποίος φαίνεται να έπινε, περιέγραψε λεπτομερώς πώς πυροβόλησε και σκότωσε ένα κοριτσάκι πέντε ή έξι ετών. «Ήταν μια απόφαση της διοίκησης. Δεν μου επιτρεπόταν να αφήσω κανέναν να βγει ζωντανός, γιατί η εντολή ήταν να σκοτώσω οτιδήποτε βρισκόταν στον δρόμο μου», είπε.

«Θέλω η Ρωσία και άλλα έθνη να μάθουν την αλήθεια. Δεν θέλω πόλεμο και αιματοχυσία. Βλέπετε ότι κρατάω ένα τσιγάρο σε αυτό το χέρι. Ακολούθησα εντολές με αυτό το χέρι και σκότωσα παιδιά» είπε ακόμα ο Ουλντάροφ, εξηγώντας τα κίνητρά του για τη συνέντευξη.

Είπε, ακόμη, ότι στις πόλεις Σολντεράρ και Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας -όπου σημειώθηκαν μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες έως τώρα- οι μισθοφόροι της Wagner «έλαβαν την εντολή να εξοντώσουν τους πάντες».

«Υπάρχει ένας διοικητής, ανώτερος όλων. Είναι ο Πριγκόζιν, ο οποίος μας είπε να μην αφήσουμε κανέναν να βγει από εκεί και να εξοντώσουμε τους πάντες», πρόσθεσε.

Το CNN έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι πρώην μαχητές της Wagner έκαναν παρόμοιους ισχυρισμούς.

«Πρέπει να καθαρίσετε τους πάντες μέσα στο σπίτι», έλεγε ο Πριγκόζιν στους στρατιώτες της Wagner

Από την πλευρά του, ο Σαβίτσεβ ανέφερε πως έλαβαν την εντολή να εκτελέσουν οποιονδήποτε άνδρα 15 ετών και άνω. Μίλησε, επίσης, για εντολές που τους έλεγαν να «σαρώσουν» ένα σπίτι. «Δεν έχει σημασία αν υπάρχει πολίτης εκεί ή όχι. Πρέπει να "καθαρίσετε" το σπίτι. Δεν με ένοιαζε για το αν ήταν κάποιος μέσα», είπε.

«Είτε ήταν καλύβα είτε σπίτι, το ζητούμενο ήταν να βεβαιωθούμε ότι δεν θα έχει μείνει ούτε ένας ζωντανός μέσα», είπε. «Μπορείτε να με καταδικάσετε για αυτό. Δεν θα φέρω αντίρρηση, είναι δικαίωμά σας. Αλλά ήθελα να ζήσω κι εγώ», είπε ο Σαβίτσεβ, τονίζοντας ότι οι μαχητές της Wagner που δεν ακολούθησαν τις εντολές σκοτώθηκαν.

Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επιβεβαίωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι είχε παρακολουθήσει μέρη του βίντεο και απείλησε με αντίποινα εναντίον των δύο πρώην μαχητών της Wagner.

«Όσο για το τι βιντεοσκοπήθηκε, κατάφερα να δω κάποια σημεία του βίντεο και μπορώ να πω το εξής: εάν τουλάχιστον μία από αυτές τις κατηγορίες εναντίον μου επιβεβαιωθεί, είμαι έτοιμος να λογοδοτήσω σύμφωνα με οποιονδήποτε νόμο», υπογράμμισε ο Πριγκόζιν.

ΠΗΓΗ https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου