Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Κανονικά και με σενάρια σε Αιγαίο και Θράκη η Εθνική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 23» – Σε Σάμο και Έβρο η τελική φάση της άσκησης


Ο σχεδιασμός άλλωστε είχε αρχίσει αρκετές εβδομάδες νωρίτερα  τόσο από το ΓΕΕΘΑ το οποίο έχει την ευθύνη της άσκησης αλλά και  από τα τρία υπόλοιπα Επιτελεία.

Κώστας Σαρικάς

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες  των  Ενόπλων Δυνάμεων  και στα τρία Όπλα για την  Εθνική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2023»  η οποία θα πραγματοποιηθεί κανονικά σε ολόκληρη τη χώρα από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 6 Οκτωβρίου. Αν και αρχικά υπήρχαν σκέψεις για ματαίωση της άσκησης έπειτα από την πρωτόγνωρη καταστροφή στον Θεσσαλικό κάμπο και τις μεγάλες φωτιές ειδικά στον Έβρο αλλά και στη Ρόδο με την σημαντική σε προσωπικό και μέσα συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων τελικά αποφασίστηκε η άσκηση να διεξαχθεί κανονικά. Άλλωστε πέρυσι δεν είχε πραγματοποιηθεί «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» με την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να κρίνουν ότι δεν θα ήταν ωφέλιμο με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρησιακή ετοιμότητα να ακυρωθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά η μεγαλύτερη ετησίως στρατιωτική άσκηση.

Ο σχεδιασμός άλλωστε είχε αρχίσει αρκετές εβδομάδες νωρίτερα  τόσο από το ΓΕΕΘΑ το οποίο έχει την ευθύνη της άσκησης αλλά και  από τα τρία υπόλοιπα Επιτελεία ενώ ήδη πραγματοποιούνται προασκήσεις και προετοιμάζονται τα μέσα αλλά και το προσωπικό που θα συμμετέχουν στην άσκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost το τελικό στάδιο του «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 23» το οποίο συνδυάζεται με τις DV Day θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου στη Σάμο και στις 5 Οκτωβρίου στον Έβρο παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

Αν και στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης η πυρκαγιά έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές δεν θα μπορούσε να μην εκτελεστεί στον Έβρο σενάριο αντιμετώπισης εχθρικής επίθεσης με εμπλοκή χερσαίων και εναέριων δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες για το τελικό στάδιο της άσκησης και την DV Day θα χρησιμοποιηθεί το Πεδίο Βολής στον Ψηλό Στάλο κοντά στο Σουφλί ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί νυχτερινό σενάριο στο Πεδίο Βολής Αετού όπως στο παρελθόν.

Εντυπωσιακό και με εμπλοκή χερσαίων, ναυτικών και εναέριων δυνάμεων αναμένεται να είναι το αεροαποβατικό σενάριο ενίσχυσης έναντι εχθρικής επίθεσης και προσπάθειας δημιουργίας αεροπρογεφυρώματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σάμο. Καίριο ρόλο θα έχουν οι Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας «ΜΟΡΑΒΑΣ»’ οι οποίοι θα αποβιβαστούν σε ακτή του νησιού με υποστήριξη από Μονάδες Επιφανείας του Στόλου, επιθετικά ελικόπτερα αλλά και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τόσο στο σενάριο της απόβασης στη Σάμο όσο και συνολικά σε όλα τα σενάρια της άσκησης αναβαθμισμένος αναμένεται να είναι ο ρόλος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Καταδρομικές ενέργειες ανορθόδοξου πολέμου, συνδρομή με κομάντος JTAC σε αεροπορικά πλήγματα και καταστροφές σε High Value στόχους θα αποτελούν κάποιες από τις δράσεις  της ΔΕΠ.

Σύμφωνα με τις πάγιες διαταγές η άσκηση  διεξάγεται σε ρεαλιστική και 24ώρη βάση ενώ εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τους υπό αυτές Σχηματισμούς και Μονάδες συμμετέχουν, σε όση έκταση απαιτείται, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και φορείς του Πολιτικού Τομέα.

Κύριοι σκοποί της άσκησης είναι:

• Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της Χώρας μας.

• Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στην εφαρμογή των διαδικασιών του Διακλαδικού Δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου, καθώς και στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.

• Η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στο Ενοποιημένο Πεδίο Μάχης.

• Η εφαρμογή του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης.

• Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των φορέων του Πολιτικού Τομέα, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων.

 ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου