Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Και δεύτερος λόχος Αμφίβιων Καταδρομέων με λέμβους στην Θεσσαλία: Το σχέδιο «πόρτα- πόρτα» και οι από μηχανής Θεοί με τα ελικόπτερα [photos, videos]


Στελέχη της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με λέμβους ήταν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο των πλημμυρών απεγκλωβίζοντας εκατοντάδες συμπολίτες μας. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής, η πύλη του στρατοπέδου ειδικών επιχειρήσεων άνοιξε ξανά ώστε οι αμφίβιοι καταδρομείς να ξεκινήσουν σε φάλαγγα οχημάτων μια ακόμη δύσκολη αποστολή, που θα τους οδηγήσει στο πλευρό του ενός λόχου της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών ο οποίος, από την πρώτη στιγμή που διατάχθηκε, μετέβη στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ακόμη ένας λόχος με αμφίβιους καταδρομείς, που έχουν βαθιά γνώση, εκπαίδευση, εξειδίκευση στο υγρό στοιχείο, έφτασε στην περιοχή που οι συμπολίτες μας χρειάζονται την βοήθειά τους, ενώ η πολιτεία τούς θέτει την αποστολή της έρευνας- διάσωσης «πόρτα- πόρτα».

Έχουν μαζί τους όλο τον προβλεπόμενο γι’ αυτές τις περιπτώσεις εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης, διόπτρες νυκτός, drone, πλήρη υλικά C2, με δυνατότητα επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα.

Αμφίβιοι καταδρομείς με τουλάχιστον άλλες 15 λέμβους θα ενισχύσουν τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, οι οποίες με την δική τους εμπειρία σε αφιλόξενα εδάφη, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μπορούν να βοηθήσουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντών που ξανά δείχνουν το παράδειγμα και των ανθρώπων της πολιτικής προστασίας.

Το σχέδιο «πόρτα- πόρτα» σε συνεργασία με τα έμπειρα στελέχη της ΕΜΑΚ έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι ομάδες ειδικών επιχειρήσεων μπαίνουν στις περιοχές που είναι πλημμυρισμένες με νερό και προσπαθούν να πλησιάζουν σε οικείες με στόχο να εξακριβώσουν ότι δεν υπάρχει εγκλωβισμένος που πρέπει ν’ απομακρυνθεί από την υγρή παγίδα στην οποία έχει μετατραπεί το ίδιο του το σπίτι.

Οι πρώτες εικόνες των στελεχών με το πράσινο μπερέ, να μεταφέρουν ακόμη και στην πλάτη τους ανθρώπους που μόλις έχουν απεγκλωβιστεί ήδη κάνουν τον γύρο του κόσμου, την ώρα που όλοι οι κάτοικοι που έζησαν την φρίκη της πλημμύρας και του κινδύνου ευχαριστούν τόσο τους commandos όσο και τους «από μηχανής Θεούς», τους ανθρώπους δηλαδή με τα διασωστικά ελικόπτερα.

Στην ανασύνταξη του σχεδιασμού εκείνο που θέλουν στο επιχειρησιακό κέντρο είναι να διασφαλιστεί ότι για τους εγκλωβισμένους κατοίκους των χωριών της Θεσσαλίας ο εφιάλτης που ζουν θα τελειώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά τις δεκάδες ώρες που έχουν παραμείνει σε ένα επικίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο από τις Ένοπλες Δυνάμεις από την στιγμή που έλαβαν εντολή να συνδράμουν, έως και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έχουν απεγκλωβιστεί 1186 συνάνθρωποί μας και αναλυτικά, 183 άτομα από τον Στρατό Ξηράς, 30 από το S-70 Aegean Hawk του πολεμικού ναυτικού, 33 από το Super Puma / Augusta Bell 205 της πολεμικής αεροπορίας, 912 συμπολίτες μας από τα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων.

 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν και θα είναι εκεί όσο χρειαστεί

Χαρακτηριστική όμως και με ιδιαίτερο νόημα ήταν και η δήλωση που έκανε ο υπουργός Εθνικής άμυνας σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην παροχή βοήθειας που προσφέρουν τα στελέχη ύστερα από αυτή τη θεομηνία.

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι καθυστέρηση από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων δεν υπήρξε.

«Επιθυμώ να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές. Όπως προβλέπεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, έχοντας τεθεί σε ετοιμότητα από την Τετάρτη το βράδυ. Ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας θα είναι και στο μέλλον σε πλήρη ετοιμότητα να τεθούν στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών σε παρόμοιες δύσκολες ώρες, εάν έρθουν.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους, αποτελώντας τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα και σκέπη της.»

Μαγικό ραβδί δεν υπάρχει…

Πάντως, συνομιλώντας η Hellasjournal με στελέχη της Αεροπορίας Στρατού γι’ αυτή τη θεομηνία αλλά και την επιφυλακή που υπάρχει για τις επόμενες ιδιαίτερα κρίσιμες ημέρες, άκουγε να λένε ότι την μια ημέρα έσβηναν φωτιές στον Έβρο και την επομένη ήταν αδύνατο ν’ απογειωθούν από την Αλεξανδρούπολη λόγω της ισχυρότατης βροχής που είχε ξεκινήσει.

 

Και φυσικά τα στελέχη με τα εναέρια μέσα κι από τους τρεις κλάδους, δεν σταματούν να δίνουν τον δικό τους τιτάνιο αγώνα ώστε να διατηρούν σε ορισμένες διαθεσιμότητες τα υπέρ- πολύτιμα ελικόπτερα για τα οποία πολλές φορές η σελίδας μας έχει αναφερθεί στα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η θεομηνία αυτή ίσως σταθεί η αφορμή να συζητηθεί εκτενώς το θέμα της διαθεσιμότητας των εναερίων μέσων έρευνας και διάσωσης και να υπάρξουν αποφάσεις ώστε όταν ο «από μηχανής Θεός» χρειάζεται, να είναι εκεί και σε αφθονία και να μην αναζητεί κανείς το μαγικό ραβδί της τελευταίας στιγμής!

 

 

Πηγή εικόνων: ΓΕΕΘΑ 

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου