Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Airbus: Τα γαλλικά ιπτάμενα τάνκερ Α330 και με ικανότητα command & control


Η Γαλλία ανέθεσε στην Airbus δύο συμβάσεις συνολικής αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την αναβάθμιση και την υποστήριξη αεροσκαφών Α330 της Γαλλίας. Ως μέρος της συμφωνίας, η Airbus θα αναβαθμίσει το γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ προσδίδοντάς του και ρόλο διοίκησης και ελέγχου ως μέρος της αναμενόμενης ενσωμάτωσής του στο Future Combat Air System. Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2028.

«Με αυτή τη νέα ικανότητα του αεροσκάφους, προετοιμάζουμε το μέλλον μετατρέποντας το MRTT σε κόμβο επικοινωνιών», δήλωσε ο Jean-Brice Dumont, κορυφαίο στέλεχος της Airbus Defense and Space.  Η λεγόμενη αναβάθμιση Standard 2 εστιάζει στη συνδεσιμότητα και τις δυνατότητες αυτοπροστασίας, είπε η Airbus. Η εταιρεία πρόκειται να εξοπλίσει το αεροσκάφος με έναν σταθμό δορυφορικών επικοινωνιών της Thales, με στόχο να παραμένει συνδεδεμένο ακόμη και σε περιβάλλοντα με εμπλοκή και ακραίες συνθήκες.

Η αναβάθμιση θα είναι ένα σκαλοπάτι προς την ενσωμάτωση του A330 στο πρόγραμμα του «Future Air Combat System – FACS» σύμφωνα με την Airbus. Η Γαλλία και η Γερμανία ξεκίνησαν το πρόγραμμα FCAS το 2017, με την Ισπανία να προσχωρεί το 2020. Η προσπάθεια αποσκοπεί στη δημιουργία τεχνολογιών αεροδιαστημικής αιχμής για τα ευρωπαϊκά έθνη.

Η άλλη σύμβαση περιλαμβάνει υποστήριξη εν χρήσει για τον στόλο A330 για τα επόμενα 10 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για δύο επιπλέον χρόνια, στην αεροπορική βάση Istres-Le Tubé στη νότια Γαλλία. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Airbus θα εγγυηθεί συγκεκριμένο επίπεδο διαθεσιμότητας καθώς και υποστήριξη για αεροσκάφη που αναπτύσσονται εκτός Γαλλίας.

Η Γαλλία διαθέτει 12 επιχειρησιακά A330 και άλλα τρία είναι σε παραγγελία. Αεροσκάφη A330 διαθέτουν επίσης το  Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Καναδάς έχει παραγγείλει εννέα αεροσκάφη.  Η Airbus λέει ότι το A330 MRTT μπορεί να μεταφέρει έως και 111 μετρικούς τόνους καυσίμου ανεφοδιάζοντας μαχητικά, συμπεριλαμβανομένων των F-16, F-35 και Eurofighter, καθώς και μεγάλα αεροσκάφη όπως το στρατιωτικό μεταφορικό αεροπλάνο A400M.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου