Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Ιανουαρίου 1996: Κόκκινη σημαία στα Ίμια…

Στάθης Βασιλείου

Σε συνέχεια του «πολέμου των σημαιών», δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι προσγειώνονται με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια, υποστέλλουν την ελληνική σημαία που είχε υψώσει δυο μέρες πριν ο δήμαρχος Καλύμνου και υψώνουν την τουρκική. Η δράση τους μαγνητοσκοπείται και το βίντεο που θα προβληθεί από τα τουρκικά μέσα εκτινάσει την κρίση λαμβάνοντας πλέον διεθνείς διαστάσεις.

Η κίνηση των δημοσιογράφων περιγράφεται ως σήμερα από τους Τούρκους ως “αυθόρμητη” αντίδραση αλλά οι Cesur Sert (φωτογραφία, κέντρο) και Osman Korkmaz (δεξιά) εργάζονταν στην “κρατική” εφημερίδα Hürriyet, συνεπώς είναι πολύ δύσκολο κάποιος -ακόμη και ο πλέον καλόπιστος- να δεχθεί πως το τουρκικό κράτος δεν είχε γνώση ή ανάμιξη στο θέμα. Μαζί τους ήταν ο χειριστής της κάμερας και ο πιλότος του ελικοπτέρου, Kemal Suler.

Η πράξη αυτή, ως συνέχεια των ελληνικών κινήσεων των προηγουμένων ημερών, προκάλεσε κατακόρυφη κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης, που μέχρι τότε εξελισσόταν σε επίπεδο ρηματικών ανακοινώσεων μεταξύ υπουργείων εΕωτερικών και κυβερνητικών εκπροσώπων. Την επομένη, άνδρες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού διατάχθηκαν να υποστείλουν την τουρκική σημαία από τη Μεγάλη Ίμια υψώνοντας την ελληνική.

Η κίνηση αυτή, επισημοποίησε τον άτυπο “πόλεμο των σημαιών”, αφού εθνικές σημαίες που αναρτήθηκαν από τυπικά προσωπικές πρωτοβουλίες (δήμαρχος Καλύμνου, Τούρκοι δημοσιογράφοι) πλέον αντικαταστάθηκαν από κρατικούς λειτουργούς. Η υπεράσπιση των σημαιών θα φέρει μέσα στις επόμενες μέρες αντιμέτωπα τα σκάφη των ακτοφυλακών και πολεμικών ναυτικών – υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες – και θα μονοπωλήσει τις ειδήσεις στις δύο χώρες, καλλιεργώντας πολεμικό κλίμα.


ΠΗΓΗ https://military-history.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου