Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

C-130, LCS και Bradley στην Ελλάδα: Το μεγάλο δωρεάν εξοπλιστικό πακέτο από τις ΗΠΑ


Με επιστολή του στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοινώνει την έγκριση ενός μεγάλου δωρεάν εξοπλιστικού πακέτου στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει πλοία παράκτιων επιχειρήσεων τύπου LCS, μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και άρματα μάχης Bradley.

To πακέτο αυτό, το οποίο θα παραχωρηθεί από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ανακοινώθηκε από τον Μπλίνκεν ταυτόχρονα με την έγκριση της πώλησης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την επιστολή Μπλίνκεν, θα πάρει 2 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H60 τεθωρακισμένα άρματα μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley4 LCS (Littoral Combat Ship)3 παράκτια περιπολικά κλάσης Protector, 10 κινητήρες για τα αεροσκάφη P-3 Orion, εκατοντάδες φορτηγά οχήματα.

Ο Μπλίνκεν αναφέρει ότι εξετάζεται το αίτημα της Ελλάδας για τα τάνκερ KC-135, ενώ το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, εκτός από τα C-130, εξετάζει την πιθανή πώληση νέων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J.

«Δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα. Είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Αποτέλεσμα το οποίο εδραιώνει, παράλληλα, τη δυναμική και αυτοτελή ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για το μεγάλο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου