Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Στη Σουηδία ετοιμάζονται για πόλεμο με την Ρωσία - Οι πολίτες στοκάρουν τρόφιμα

Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η ατμόσφαιρα αυτές τις μέρες στη Σουηδία θυμίζει τηρουμένων των αναλογιών την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1940, παραμονές της ιταλικής εισβολής!

Επισείοντας τον κίνδυνο της ρωσικής απειλής, η κυβέρνηση Δεξιάς-Ακροδεξιάς (Mετριοπαθείς – Σουηδοί Δημοκράτες), η ηγεσία του στρατού και οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας έχουν θέσει τη χώρα επί ποδός πολεμικού συναγερμού, αιφνιδιάζοντας και τρομοκρατώντας μεγάλο μέρος της σκανδιναβικής κοινωνίας, που είχε μάθει να ζει αλλιώς εδώ και πολλές γενιές. Για τελευταία φορά οι Σουηδοί πολέμησαν εναντίον του Ναπολέοντα το 1812 και επί 200 χρόνια διατήρησαν τη γεωπολιτική τους ουδετερότητα, η οποία όμως έλαβε απότομα τέλος με την επικείμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Τα προσκόμματα που φέρνουν Τουρκία και Ουγγαρία δεν εμποδίζουν την de facto ενσωμάτωση της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία και την εμπλοκή της στη μεγαλύτερη μετα-ψυχροπολεμική άσκηση του ΝΑΤΟ, Steadfast Defender, με τη συμμετοχή 90.000 στρατιωτών. Tα γυμνάσια θα παραταθούν ως τον Μάιο, εμπλέκοντας όλες τις νατοϊκές χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν ήταν εντελώς σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά έπεσαν πολύ βαριές.

Την Πέμπτη ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός του Μετριοπαθούς Κόμματος, Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε στο Radio Sweden ότι «δεν υπάρχουν μεν ενδείξεις ότι ο πόλεμος βρίσκεται στην πόρτα μας, αλλά θα ήταν ανεύθυνο να μην πούμε την πλήρη αλήθεια στον κόσμο». Οι δηλώσεις του έγιναν παραμονή της επαναφοράς της υποχρεωτικής στράτευσης για 100.000 Σουηδούς και Σουηδέζες 18 ετών, που καλούνται να υπηρετήσουν είτε κανονική είτε εναλλακτική κοινωνική θητεία! Προς το παρόν θα καλούνται οι νέοι με εκπαίδευση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ηλεκτρικά δίκτυα, αλλά το μέτρο εκτιμάται ότι θα επεκταθεί σταδιακά σε όλο τον νεανικό πληθυσμό. Αλλωστε ο πρωθυπουργός Κρίστερσον τόνισε πως η σουηδική υπηκοότητα «δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο», αλλά συνεπάγεται και υποχρεώσεις.

Λάδι στη φωτιά έριξαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Καρλ Οσκαρ Μπόλιν, λέγοντας ότι «ο πόλεμος μπορεί να έλθει ανά πάσα στιγμή στη Σουηδία, γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαζόμαστε», όπως και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μίκαελ Μπάιντεν: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ήταν το τέλος αλλά το πρώτο βήμα. Γι’ αυτό όλοι οι Σουηδοί πρέπει να προετοιμάζονται για πόλεμο», δήλωσε στο εθνικό δίκτυο ΤV4.

Κατόπιν αυτών, η επικεφαλής των Υπηρεσιών Εκτάκτων Αναγκών (MSB), Eλίν Μπόμαν, αποκάλυψε ότι αυξήθηκαν κατά 3.500% οι επισκέψεις στον ηλεκτρονικό χάρτη με τα αντιαεροπορικά καταφύγια της Σουηδίας και κατά 900% οι φορτώσεις του εγχειριδίου ενημέρωσης του πληθυσμού για τις ενδεδειγμένες ενέργειες σε περίπτωση πολεμικής κρίσης. Πολύς κόσμος συρρέει στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτεί καύσιμα, νερό και μεγάλες ποσότητες ξηράς τροφής, ενώ κάνουν χρυσές δουλειές κάποιες εταιρίες που πουλάνε πακεταρισμένες συσκευασίες «πολεμικής επιβίωσης», με τρόφιμα που αντέχουν έως 25 χρόνια!

«Προμηθεύτηκα κι εγώ βενζίνη, φωτιστικό πετρέλαιο, σπίρτα και μεγάλα μπιτόνια νερού», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο 37χρονος έφεδρος Γκούσταβ Βάλμπομ, που έλαβε ήδη φύλλο πορείας με ανοιχτή ημερομηνία για συγκεκριμένη μονάδα, σε περίπτωση που επιστρατευθεί. Ο ίδιος χαρακτηρίζει λανθασμένες τις επικρίσεις που ακούγονται κυρίως από νεολαιίστικα γκρουπ στα social media κατά της κυβέρνησης και του στρατού, που τρομοκρατούν τον κόσμο -ιδίως τα μικρά παιδιά, που αιφνιδιάστηκαν- υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Ως επιχείρημα ο στρατός και η σουηδική Πολιτική Προστασία τονίζουν ότι, μετά την εισβολή του 2022 στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις ασύμμετρες επιθέσεις κατά της Σουηδίας με ενέργειες κυβερνοπολέμου, παρεμβολές στα ραντάρ και τις ραδιοεπικοινωνίες πολιτικών και πολεμικών αεροσκαφών, όπως και του ναυτικού.

Διαφωνούν ωστόσο στελέχη της αριστερής αντιπολίτευσης, όπως ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Καρλ Ταμ, που χαρακτήρισε σε άρθρο του στην «Aftonbladet» «ανήθικη» την τακτική της κυβέρνησης Μετριοπαθών – να χειραγωγεί την κοινή γνώμη με τον πολεμικό μπαμπούλα. Ανάλογα αντέδρασε η υπηρεσία προστασίας του παιδιού (BRIS) ενώ η σουηδική Αριστερά κατηγορεί μεταξύ άλλων κυβέρνηση και στρατοβιομηχανικό σύμπλεγμα για συμπαιγνία με στόχο την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε βάρος των κοινωνικών.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου