Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Πρώτη επίσημη επίσκεψη Μελόνι στην Τουρκία


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Στην Τουρκία φτάνει σήμερα η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί στις 18:30 (17:30 ώρα Ελλάδας) στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Μελόνι στην Τουρκία.

Η Τζόρτζια Μελόνι είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον Ερντογάν πριν αναλάβει πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2022. Σχολιάζεται ότι η Μελόνι θεωρούσε τον Ερντογάν μεταξύ των «εχθρών» της όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά αφού έγινε πρωθυπουργός, κατάλαβε τη σημασία της ισχυρής συνεργασίας με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, η επίσκεψη θα γίνει στο πλαίσιο των επισκέψεων στις χώρες - μέλη της G7, της οποίας η Ιταλία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία. Επιπλέον, η Μελόνι, η οποία ανέλαβε καθήκοντα το 2022, θα πραγματοποιήσει την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Ερντογάν είχαν συναντηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της COP28 στο Ντουμπάι. Μιλώντας στο DHA πριν από την επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για την Ιταλία και είπε: «Έχουμε μια ιστορική φιλία».

«Υποστηρίζουμε τη λύση δύο κρατών»

Ο Ταγιάνι είπε ότι η Τουρκία, ως μουσουλμανική χώρα, μπορεί εύκολα να δημιουργήσει διάλογο με όλες τις μουσουλμανικές χώρες για να μειώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι «Πρέπει να αποτρέψουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. Έχουμε τον ίδιο στόχο. Υποστηρίζουμε λύση δύο κρατών. Το Ισραήλ πρέπει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος και η Παλαιστίνη να αναγνωρίσει το Ισραήλ». Τόνισε ότι η Τουρκία και η Ιταλία θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή για «μεγαλύτερη ειρήνη» αντί για «μεγαλύτερο πόλεμο».

Τι είχε πει η Μελόνι για τον Ερντογάν πριν;

Η Μελόνι, η οποία ήταν στην αντιπολίτευση όταν ο Ερντογάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία το 2018, είχε πει: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται στην Ιταλία. Εφόσον η αριστερή κυβέρνηση δεν θα το κάνει αυτό, ας μεταφέρουμε το μήνυμα του ιταλικού λαού σε αυτόν: ΟΧΙ στην Τουρκία στην Ευρώπη, ΟΧΙ στον εξισλαμισμό της Ευρώπης».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου