Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Διαφωνία Ισραήλ και ΗΠΑ για την λύση «δύο κρατών» στο Μεσανατολικό – Τι δήλωσε ο Νετανιάχου


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ και υποστηρικτής «κλειδί» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς, κάλεσε τελευταία επανειλημμένα τον ισραηλινό στρατό να λάβει μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων κι επανέλαβε την υποστήριξή της στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ζήτημα για το οποίο διαφωνεί βαθιά με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στο σύνολο της περιοχής που βρίσκεται δυτικά του Ιορδάνη» ποταμού, αυτό είναι «αναγκαία προϋπόθεση» για οποιαδήποτε «λύση», παρότι«έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδέα της (παλαιστινιακής) εθνικής κυριαρχίας», δήλωνε προχθές Πέμπτη ο κ. Νετανιάχου.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση πυροδότησε κατακραυγή από πλευράς Παλαιστινίων και παράλληλα ανέδειξε την ασυμφωνία με την Ουάσιγκτον για αυτό το ζήτημα, που βρίσκεται στην καρδιά του πολέμου και των σεναρίων για τη μεταπολεμική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες, μια ημέρα μετά τις επίμαχες δηλώσεις του, ο κ. Νετανιάχου είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων για το το μέλλον, για τη λύση «δύο κρατών», ισραηλινού και παλαιστινιακού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «εξακολουθεί να πιστεύει πάντα στην προοπτική και στην πιθανότητα» της λύσης των δύο κρατών, αν και «αναγνωρίζει πως θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να φθάσουμε εκεί», είπε εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, έπειτα από τη χθεσινή συνδιάλεξη. Η προηγούμενη συνομιλία των κ.κ. Μπάιντεν/Νετανιάχου είχε γίνει την 23η Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου