Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

… τα νέα μας ελικοπτεράκια Τα γέρικα αλλά ασύγκριτα για την εποχή τους Χιούι αποσύρονται, τα δοκιμασμένα εξαιρετικά νέα Μπλάκχοκ καταφθάνουν.


… τα νέα μας ελικοπτεράκια

Τα γέρικα αλλά ασύγκριτα για την εποχή τους Χιούι αποσύρονται, τα δοκιμασμένα εξαιρετικά νέα Μπλάκχοκ καταφθάνουν.

Η προμήθεια 35 νέων ελικοπτέρων Μπλάκχοκ φαίνεται να παίρνει το δρόμο της πολυαναμενόμενης υλοποίησής της, για την Αεροπορία Στρατού. Μιλάμε για το ελικόπτερο γενικής χρήσης UH-60M Blackhawk, για 35 τεμάχια (τουλάχιστον τέσσερα από αυτά με διαμόρφωση για ειδικές επιχειρήσεις) προς αντικατάσταση των θρυλικών, (για τις ΗΠΑ λόγω Βιετνάμ, για την Ελληνική Αεροπορία Στρατού αλλά και για άλλους 50 και, επιπλέον χρήστες), λόγω μακροχρόνιας χρήσης, μεταγωγικά ελικόπτερα Bell UH-1 Iroquois ή Huey (Περίπου 7.000 ελικόπτερα UH-1 υπηρέτησαν στο Βιετνάμ, πάνω από 16.000 κατασκευάστηκαν συνολικά).

Αναμένεται ενημέρωση στη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, και στη συνέχεια η σχετική έγκριση από το ΚΥΣΕΑ ώστε να απαντήσουμε θετικά στη σχετική επιστολή (LOA) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που στάλθηκε από αρχές Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά την παραλαβή των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60 ROMEO από το ΠΝ μας, στο ναυτικό οχυρό Κοτρώνι στον Μαραθώνα, αναφέρθηκε στην προμήθεια των Blackhawk, που θα εκσυγχρονίσει το στόλο των ελικοπτέρων και θα συμβάλει στην ομοιογένεια του υλικού.

Είναι γνωστό ότι τα Χιούι δεν έχουν ούτε ενεργητικά ούτε παθητικά συστήματα αυτοπροστασίας (ηλεκτρονικούς παρεμβολείς, περιστολείς IR, θερμοβολίδες, αλουμινόφυλλα κλπ) και αποτελούν εύκολους στόχους στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Το κόστος των Blackhawk προεκτιμάται σε 1.150.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνει την προμήθεια 35 ελικοπτέρων, με αρχική υποστήριξη, υποστήριξη FOS (συνεχή ροή ανταλλακτικών), εκπαίδευση, αρχική προμήθεια πυρομαχικών και τις απαραίτητες κρατήσεις διακρατικών συμφωνιών).

Θα δύνανται να φέρουν ρουκέτες των 2,75″, κατευθυνόμενες με λέιζερ ή μη και αντιαρματικούς πυραύλους Hellfire σε ειδικές πτέρυγες ανάρτησής τους.

Έναρξη του προγράμματος προβλέπεται το 2024, με αποπληρωμή σε 7 χρόνια. Προβλέπεται (αρχικά και ενδεικτικά) τα πρώτα 4 ελικόπτερα να είναι στην Ελλάδα τέλος του 2025 και τα υπόλοιπα 31 ως το τέλος του 2027.

Τα ελικόπτερα Blackhawk διαθέτουν τους ίδιους κινητήρες με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του ΠΝ μας και τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού μας.

Πάνω από 5.000 ελικόπτερα του τύπου σε διάφορες εκδόσεις έχουν παραχθεί με πάνω από 20 εκατομμύρια ώρες πτήσεων σε επιχειρήσεις παγκοσμίως και πάνω από ένα εκατομμύριο πτητικές ώρες σε μάχη. Περί τα 14 κράτη είναι ήδη χρήστες του τύπου, ενώ άλλα 10 αναμένονται να γίνουν στο προσεχές μέλλον με την Ελλάδα μία από αυτές.

Δεν προβλέπεται συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο εν λόγω πρόγραμμα.

Σχόλιο

Θα μας πείραζε πολύ άραγε να έκανε κάτι και η Ελληνική Αμυντική και σχεδόν ανύπαρκτη  Βιομηχανία μας για το πρόγραμμα των ελικοπτέρων;

Από ότι φαίνεται, ναι, θα μας πείραζε.

Τι να κάνουμε; Τουλάχιστον ξέρουμε να πληρώνουμε!

Ας πληρώσουμε λοιπόν και τα νέα μας ελικοπτεράκια.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου