Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Στην τελική ευθεία η προμήθεια των UH-60M Black Hawk


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την χαρακτηριστική απουσία του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Απριλίου η ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, για θέματα αρμοδιότητάς της. Την ενημέρωση θα πραγματοποιήσει ο ΥΕΘΑ Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Το κύριο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα απασχολήσει, αφορά την προμήθεια των 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk για τον Ελληνικό Στρατό. Όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, στις 29 Μαρτίου έληγε η LOA-GR-B-XOZπου είχε ληφθεί από τις ΗΠΑ και η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει τρίμηνη παράταση της ισχύος της, μέχρι την 30ή Ιουνίου. Εν τούτοις, από αμερικανικής πλευράς το αίτημα ικανοποιήθηκε εν μέρει, δεδομένου ότι παρασχέθηκε παράταση ισχύος μόνο μίας εβδομάδος, δηλαδή μέχρι τις 5 Απριλίου. 


Ως εκ τούτου, εντός της ερχομένης εβδομάδος και μετά την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το πρόγραμμα θα προωθηθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) ώστε αυτό με την σειρά του να εξουσιοδοτήσει την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ για τους περαιτέρω χειρισμούς.

Το πρόγραμμα είχε ενεργοποιηθεί από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) κατόπιν θετικής γνωμοδοτήσεως περί της αναγκαιότητος – σκοπιμότητος αυτού, στις 30 Ιουνίου 2023. Λίγο μετά, στις 26 Ιουλίου είχε ακολουθήσει η γνωμάτευση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που ενέκρινε το πρόγραμμα.
Βασικές παράμετροι ήταν, η ενεργοποίηση το 2024 ή εναλλακτικώς όταν εξασφαλισθεί χρηματοδότηση, το κατ’ εκτίμηση κόστος 1.149.200 εκατ. € (συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων 4%) και η διάρκεια αποπληρωμής σε περίοδο 7 ετών.

Μετά την θεομηνία Daniel τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, καθιστάμενο υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα από πλευράς ΓΕΣ, καθεστώς το οποίο διατηρείται συνολικώς εφόσον η ανάγκη ενισχύσεως της Αεροπορίας Στρατού κρίνεται μείζονος σημασίας.
Μετά την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ και καθώς θα υπάρχει επίσημη ενημέρωση αποδοχής της LOA-GR-B-XOZ προς την αμερικανική πλευρά, η ΓΔΑΕΕ θα αναλάβει διαπραγματεύσεις με τον κατασκευαστή για την οριστικοποίηση των όρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου