Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στα ΜΟΕ με την Ελλάδα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Δίνουμε έμφαση στη σημασία της διατήρησης του θετικού διαλόγου», τονίζει η Άγκυρα

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, σε ερώτηση σχετικά με το αν έχει οριστεί η ημερομηνία της συνάντησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα πραγματοποιηθεί με την Ελλάδα, δήλωσε ότι η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το βήμα για τη συνέχιση του διαλόγου με την Αθήνα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα τεθούν σε κίνδυνο τα εθνικά της συμφέροντα.

«Δίνουμε έμφαση στη σημασία της διατήρησης του θετικού διαλόγου»

«Ζούμε μια περίοδο κατά την οποία εστιάζουμε αμοιβαία σε μια θετική ατζέντα με την Ελλάδα. Σε αυτή την περίοδο δίνουμε έμφαση στη σημασία της διατήρησης του θετικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, πιστεύουμε ότι η εγκαθίδρυση μιας ειλικρινούς και εποικοδομητικής σχέσης με μία προσέγγιση επικεντρωμένη στη λύση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. Από την άποψη αυτή, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πιστεύουμε ότι οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αποτελούν σημαντική ευκαιρία για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και, συνεπώς, η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα προς τα τέλη Απριλίου. Ως Τουρκία, κάνουμε τα βήματά μας και επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία πως διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας, ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα».

Επιστροφή στα F-35

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Τουρκία θα επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35 ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ δήλωσε ότι προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των δύο χωρών αναφορικά με τα F-35.

«Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τα χρήματα που πληρώσαμε για τα F-35. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην παρούσα φάση, πρέπει να επικεντρωθούμε στα KAAN», είπε.

Η τελευταία κατάσταση για τα Eurofighter

Όσον αφορά τα αεροσκάφη Eurofighter που έχουν ζητηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ζεκί Ακτούρκ δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την προμήθεια των Eurofighter συνεχίζονται.

«Σε αυτό το θέμα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οι γερμανικές αρχές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις. Η δική μας προσδοκία είναι να λάβουν οι σύμμαχοί μας αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σομαλία

Στο πλαίσιο της «Συμφωνίας για την Άμυνα και την Οικονομική Συνεργασία» που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Σομαλίας, ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ είπε ότι πραγματοποιήθηκε μια επίσκεψη στο Μογκαντίσου την πρωτεύουσα της Σομαλίας μεταξύ 5-8 Μαρτίου από μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας και του πολεμικού ναυτικού με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπ. Άμυνας ενημέρωσε ότι το ναρκαλιευτικό πλοίο TCG ANAMUR επισκέφθηκε την Πάτρα.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου