Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Η NAVTEX – μήνυμα της Τουρκίας ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα


Με NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, δεσμεύει τρεις διαφορετικές περιοχές του Αιγαίου με navtex, το διάστημα 15 έως 23 Μαΐου, για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, αμέσως μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μόνο που αυτή τη φορά φαίνεται ότι στέλνει μήνυμα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από χθες, 7 Μαΐου, η Τουρκία ανήγγειλε την έναρξη της άσκησης DENIZ KURDU ή «θαλασσόλυκος» όπως αποδίδεται στα ελληνικά, η οποία θα διαρκέσει ως τις 18 Μαΐου. Στο πλαίσιο της άσκησης, ο τουρκικός υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης εξέδωσε τρεις NAVTEX για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, η μία στο Τσεσμέ, και οι άλλες δύο νότια της Χίου και στο κεντρικό Αιγαίο, για το διάστημα 15, 16, 18 και 23 Μαΐου.

Προς έκπληξη όλων, η Ελλάδα δεν εξέδωσε anti-navtex κι αυτό διότι οι Τούρκοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ενημερώνοντας τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, δείχνοντας εμπράκτως ότι αναγνωρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας στο Αιγαίο και ειδικότερα στο θέμα έρευνας και διάσωσης εντός του ελληνικού FIR, που η Τουρκία είχε αμφισβητήσει ουκ ολίγες φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Σε ότι αφορά την άσκηση «θαλασσόλυκος», η Τουρκία πέρυσι την είχε αναβάλει ως ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Έτσι, δύο χρόνια μετά την τελευταία φορά που πραγματοποίησε την εν λέγω άσκηση, έβγαλε λιγότερα πλοία από κάθε άλλη φορά, κοινοποίησε εγκαίρως τις NAVTEX στην Ελλάδα ενώ ακόμη και η επιλογή των ημερομηνιών δεν θεωρείται τυχαία. Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται το διάστημα που δεν συμπίπτει με καμία θρησκευτική ή εθνική εορτή και εκτός τουριστικής περιόδου, όπως είχε συμφωνηθεί στο Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ του 1987, οι όροι του οποίου επαναβεβαιώθηκαν με την Διακήρυξη των Αθηνών, που υπέγραψαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου.

Στρατιωτικοί κύκλοι ερμηνεύουν στο enikos.gr το γεγονός ως μήνυμα της Τουρκίας σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των όρων καλής γειτονίας ενόψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και της συνάντησης με το Ταγίπ Ερντογάν, την Δευτέρα 13 Μαΐου.

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου