Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ: "Οφείλουμε να αποδεχθούμε το σχέδιο του Κουαρτέτου"

Σχόλιο ιστολογίου μας : .......γιατί έτσι σας συμφέρει.....
Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/world/article/?aid=148143
Το Ισραήλ οφείλει να αποδεχθεί το σχέδιο του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ) για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων πριν από το τέλος του 2012, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών 'Αβιγκντορ Λίμπερμαν.


"Πιστεύω ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε την πρόταση του Κουαρτέτου, επειδή περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα πράγμα που είναι πολύ θετικό: την έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις", δήλωσε από τη Νέα Υόρκη στο Ραδιοσταθμό του Ισραήλ.

"Και έχουμε πει, εδώ και δυόμισι χρόνια, από τότε που σχηματίσαμε αυτήν την κυβέρνηση, ότι είμαστε έτοιμοι για άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις", προσέθεσε. Λίγο μετά την υποβολή από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς του αιτήματος αναγνώρισης της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ, το Κουαρτέτο υπέβαλε πρόταση για την επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

Το σχέδιο του Κουαρτέτου προτείνει προπαρασκευαστική συνάντηση εντός ενός μήνα για να συμφωνηθεί μια ημερήσια διάταξη και η μέθοδος των διαπραγματεύσεων, ώστε οι δύο πλευρές να σημειώσουν "ουσιαστική πρόοδο" στα εδαφικά και συνοριακά θέματα εντός έξι μηνών και να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία έως το τέλος του 2012. Ο Λίμπερμαν, αν και σημείωσε σήμερα ότι διατηρεί "επιφυλάξεις όσον αφορά τη διατύπωσή" του, αιτιολόγησε ταυτοχρόνως τη στάση του υπέρ του σχεδίου του Κουαρτέτου, λέγοντας ότι το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο απέναντι στις ΗΠΑ.

"Οι Αμερικάνοι ανέπτυξαν τεράστιες προσπάθειες στους κόλπους του Κουαρτέτου για να καταλήξει σε αυτήν την πρόταση, εκτός του ότι μας υποστήριξαν στην κρίση γύρω από την πρεσβεία μας στο Κάιρο και κατά την ομιλία (την Τετάρτη) του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον ΟΗΕ. Ελπίζω ότι οι Παλαιστίνιοι θα έρθουν αυτήν τη φορά αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους και δεν θα τις αποφύγουν", σημείωσε επίσης, κατηγορώντας τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ότι επιζητεί "συνεχώς προσχήματα για να μην διαπραγματευτεί".

Ο Αμπάς δήλωσε χθες ότι επιθυμεί μια τροποποίηση της συμφωνίας του Παρισιού που συνήφθη το 1994 γιατί είναι "άδικη". Ο Λίμπερμαν υπογράμμισε εξάλλου ότι "αν οι Παλαιστίνιοι περάσουν πράγματι μια μονομερή απόφαση αν όχι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αργότερα στη Γενική Συνέλευση, αυτό θα μας φέρει αντιμέτωπους με μια ολότελα καινούργια κατάσταση και αυτό θα έχει επιπτώσεις, σκληρές επιπτώσεις".

Το Ισραήλ ανησυχεί ότι ακόμη κι αν οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο στο παλαιστινιακό αίτημα για την αναγνώριση κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτό μπορεί να κερδίσει μια πιο περιορισμένη έγκριση στη Γενική Συνέλευση, όπου οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να υιοθετηθεί με απλή πλειοψηφία. "Οποιοδήποτε μονομερές βήμα θα προκαλέσει αναμφίβολα την αντίδραση του Ισραήλ", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου