Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΑΦΕΣ DAVUTOĞLU ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Σχόλιο ιστολογίου μας : .......τον νιώθουμε τον GAP.....θα του λείπουν η μόστρα και οι χαιρετούρες.....
Από το ιστολόγιο http://www.trt.net.tr/
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παράστησε σε διάφορες συνεδριάσεις και είχε σημαντικές διμερείς επαφές στα ΗΕ




   Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, συνεχίζει τις έντονες επαφές του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των υψηλόβαθμων συσκέψεων της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Τούρκος υπουργός παράστησε στη συνεδρίαση που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Τουρκικής Συνεργασίας στον Τουρκικό Οίκο.
Στη συνεδρίαση που συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Καζακστάν, Κιργιστάν και Αζερμπαϊτζάν συζητήθηκαν οι εργασίες που θα γίνουν μετά από την ανάληψη της προεδρίας της Διάσκεψης Συνεργασίας και Μέτρων Οικοδόμησης της Ασφάλειας στην Ασία (CICA) από το Καζακστάν τον Νοέμβριο και τονίστηκε η σημασία της εξασφάλισης του συντονισμού στην εξωτερική πολιτική.
Ο Davutoğlu, παρέστησε επίσης στην υπουργική σύνοδο κορυφής στον ΟΗΕ με θέμα την ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της Τουρκίας για την ανάκτηση της πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας στην περιοχή το συντομότερο δυνατό.
Ο Davutoğlu συμπροέδρευε επίσης στην 11η σύσκεψη της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.
Στην ομιλία του εδώ ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι σε μια εποχή που αυξάνεται η σημασία των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων, οι οργανισμοί αυτοί πρέπει αμοιβαία να επωφελούνται από τις διεθνείς εμπειρίες τους και έκανε νύξη στη σημασία της διαθεσμικής συνεργασίας.
Ο Davutoğlu συμμετείχε επίσης σε μια σύσκεψη αναφορικά με το περιβάλλον στην οποία συμπροέδρευαν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε στον Εκουαδόρ οικονομική συμβολή ύψους 100 χιλιάδων δολαρίων για το σχέδιο του Εθνικού Πάρκου Γιασούνι.
Στην σύσκεψη εκτός από την Τουρκία, υποστήριξαν την πρωτοβουλία Γιασούνι και χώρες όπως Ιταλία, Χιλή, Αυστραλία, Ισπανία, Κολομβία, Περού και Μεξικό καθώς και διάφορες μυ κυβερνητικές οργανώσεις.
Εντωμεταξύ στο περιθώριο των διμερών του συναντήσεων του ο Davutoğlu είχε μια συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας Μαρία Ανχέλα Ολγκουίν .
Ο Τούρκος υπουργός αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του από άνοιγμα Κολομβιανής πρεσβείας στην Ankara δήλωσε ότι επιθυμούν την αύξηση της συνεργασίας με την Κολομβία σε όλους τους τομείς.
Ενώ η Ολγκουίν από τη πλευρά της προανήγγειλε ότι η Κολομβία και η Χιλή θα ανοίξουν κοινό εμπορικό γραφείο İstanbul.
Ο Davutoğlu στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Σουδάν Αλί Αχμάντ Καρτί αντάλλαξε απόψεις με τον ομόλογό του σχετικά με την κατάσταση στο Σουδάν και στο Νότιο Σουδάν.
Ο Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan σήμερα επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη στην Τουρκία. Ενώ οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Davutoğlu στα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου