Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ξεκινά πρόωρα ο... Γολγοθάς για τους βουλευτές

Σε σκληρή δοκιμασία θα θέσουν για μια ακόμα φορά την ήδη «ταλαιπωρημένη» συνοχή του κυβερνητικού σχήματος μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων που πρέπει να ψηφιστούν πριν την διάλυση της Βουλής για τις εκλογές.

Είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης αναγκάστηκε να αποσύρει νομοσχέδιο για την συγχώνευση αγροτικών φορέων λίγο πριν την ψήφισή του στην Ολομέλεια λόγω της επίμονης άρνησης των βουλευτών της ΝΔ να το υπερψηφίσουν με την αιτιολογία ότι δεν αποτελεί υποχρέωση έναντι της τρόικα.


Την ίδια ώρα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι στο νομοσχέδιο του κ. Μάκη Βορίδη για τα ταξί έχουν παρεισφρήσει ρουσφετολογικές διατάξεις και ξεκαθαρίζουν ότι θα καταψηφίσουν όσες ρυθμίσεις δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έρχεται να επιβεβαιώσουν όσους εκτιμούν ότι ήδη διανύουμε μια όψιμη προεκλογική περίοδο σε κλίμα αυξανόμενης πόλωσης. Υπο αυτά τα δεδομένα δημιουργείται η εύλογη απορία για το εάν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα καταφέρουν να συνεννοηθούν και να ψηφίσουν τα νομοσχέδια που απομένουν.

Ειδικότερα, με τα έως τώρα δεδομένα τουλάχιστον πέντε σχέδια νόμου αναμένεται να βάλουν την βουλή σε νομοθετικό βέρτιγκο.

Αναλυτικά, εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστούν οι ρυθμίσεις του «Νέου Οικοδομικού Σχεδιασμού» του υπουργείου Περιβάλλοντος. Επιπροσθέτως, εως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί  η επεξεργασία από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του  νομοσχεδίου του κ. Μάκη Βορίδη το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις για τα ταξί καθώς και αυτού της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Την ερχόμενη εβδομάδα θα εισαχθούν στην Ολομέλεια και η ψήφισή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 5 Απριλίου.

Πέραν τούτων, κατατέθηκαν στην Βουλή δύο ακόμα νομοσχεδίων τα οποία πρέπει να ψηφιστούν πριν την διάλυση της Βουλής. Πρόκειται για «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη» του υπουργείου Εσωτερικών και το νομοσχεδιο – σκούπα του υπουργείου Εργασίας «Κανονισμός ασφάλισης ΙΚΑ και άλλες διατάξεις» το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρυθμίσεις ασφαλιστικών θεμάτων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τέλος, τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ναρκωτικά και την ξενοφοβία, τα οποία είχαν προκαλέσει τις ισχυρές ενστάσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ καθώς και αυτό για την αναδιοργάνωση των φορέων του δημοσίου του κ. Δημήτρη Ρέππα πιθανότατα θα έχουν άδοξο τέλος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η διάλυση της Βουλής θα κηρυχθεί την Παρασκευή 06.04.2012, όμως από το προεδρείο του κοινοβουλίου δεν αποκλείουν να δοθεί μικρή παράταση εως την Μεγάλη Τρίτη προκειμένου να ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο.

-          Την 28η Μαρτίου εισάγεται στην ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου  Περιβάλλοντος «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 29.03

-          Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος - Νέα Εταιρική Μορφή - Σήματα - Μεσίτες Ακινήτων - Ρύθμιση θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις» κατατέθηκε με επείγουσα διαδικασία και η επεξεργασία του ξεκίνησε σήμερα Τρίτη από τα μέλη των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 4 συνεδριάσεις και την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια.

-          Νομοσχέδιο υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων «Ρυθμίσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών, δημοσίων έργων και άλλες διατάξεις» το οποίο αφορά και τα ταξί. Θα επεξεργαστεί την τρέχουσα εβδομάδα από την αρμόδια επιτροπή και την ερχόμενη θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

-          Το ν/σ «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις» του υπουργείου Εργασίας κατατέθηκε την Δευτέρα το βράδυ στην Βουλή και δεν έχει οριστεί η διαδικασία που θα ακολουθήσει (κανονική, «επείγον» ή «κατεπείγον») καθώς και ο προγραμματισμό των συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής και της Ολομέλειας.

-          Επίσης, για το ν/σ «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ» του υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει υπάρξει ακόμα προγραμματισμός.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου