Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Εξεταστική για το μνημόνιο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Κλιμακώνει την επίθεσή του στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας νέα διάσταση στην αντιμνημονιακή του αντιπολιτευτική τακτική. Το απόγευμα της Δευτέρας σύσσωμη η κοινοβουλευτική του ομάδα καταθέτει  πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει τις ευθύνες για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μιλάει για τις καίριες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά και στην περίοδο διακυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή, ενώ θα θέτει θέμα και έρευνας για τις υπέρογκες δαπάνες των ολυμπιακών αγώνων του 2004.


Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή, με την τρόικα να θέλει να επιβάλλει το πιο σκληρό πακέτο μέτρων, που έχουν ποτέ εφαρμοστεί στη χώρα. Το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά βαρύ, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ξεδιπλώσει τη νέα αντιπολιτευτική του προσπάθεια, πρώτος μεγάλος σταθμός της οποίας θα είναι οι κινητοποιήσεις ενόψει ΔΕΘ.

Η Κουμουνδούρου ωστόσο ετοιμάζει για τη ΔΕΘ την κατάθεση μίας σειράς προτάσεων για την έξοδο από την κρίση, καθώς φέτος ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Έκθεση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιδιώκει να εμφανιστεί έτοιμος για την εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης του τόπου.

Θα  καταψηφίσει την  πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για  σύσταση εξεταστικής  επιτροπής η ΝΔ

Ο κ. Σαμαράς προετοιμάζεται για σκληρή αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα εντείνει την αντιπολιτευτική του τακτική  εντός και εκτός βούλης. Το Μέγαρο Μαξίμου ήδη διέρρευσε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά η ανακίνηση της υπόθεσης φέρνει σε δύσκολη θέση τον κ. Σαμαρά ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι “εγώ μία εξεταστική θα κάνω για το πως φθάσαμε στο Μνημόνιο”. Μάλιστα επαναλάμβανε την δέσμευσή του μέχρι και τις παραμονές της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης όταν ήταν σαφές πια ότι θα συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά δεν θα συμφωνούσε σε μία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά γενικότερα η ηγεσία της ΝΔ είναι αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή για λόγους πολιτικούς. Μία τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε δοκιμασία την τρικομματική κυβέρνηση. Καθώς όμως για τα γεγονότα γίνεται και δικαστική έρευνα η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν η σχετική δικογραφία διαβιβαστεί στην Βουλή αφού με βεβαιότητα θα προσκρούσει σε πολιτικά πρόσωπα. Πάντως στην μη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής που να διερευνά τις ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού και των συνεργατών του που έβαλαν την χώρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ έχει συμφωνήσει από την αρχή και ο κ. Κουβέλης.

Στο γενικότερο πλάνο  τώρα ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να εντάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ “στο λόμπυ της δραχμής” που επιθυμεί από ιδιοτέλεια την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του νέου γραμματέα της ΝΔ κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη ο οποίος έφθασε να παρομοιάσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ με την πορεία του κόμματος του Χίτλερ.

Κατέθεσε η Λούκα Κατσέλη


Με την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη άνοιξε σήμερα ο κύκλος των καταθέσεων στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη,  στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ότι ήταν από την αρχή γνωστό ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας δεν θα «έβγαινε».

Σε δήλωση της η κυρία Κατσέλη μετά την έξοδο της από το εισαγγελικό γραφείο επανέλαβε την πάγια θέση ότι «η συστημική κρίση χρέους που μαστίζει την Ελλάδα δε λύνεται με πολιτικές σκληρής λιτότητας». Σε ερώτηση για το εάν η ίδια είχε ενημέρωση από τον κ. Ρουμελιώτη για το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας από το ΔΝΤ η ίδια ανέφερε ότι είχε μόνο ιδιωτικές συζητήσεις με τον πρώην εκπρόσωπο της χώρας μας στο Ταμείο.

Αίσθηση έχει προκαλέσει και το άρθρο του Γιάννη Μιχελάκη στο Πρώτο Θέμα με το οποίο ζητά να προχωρήσει η Εξεταστική, μόλις η Δικαιοσύνη ολοκληρώσει την έρευνά της και στείλει τον σχετικό φάκελο στη βουλή. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τονίζει πως «πρέπει να διερευνήσουμε, πως η χώρα σύρθηκε στον Ζυγό».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου