Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Κύπρος:Παρά το αρνητικό κλίμα οι Ρώσοι φέρνουν χρήματα

Λευκωσία: Όσο κι αν φωνάζουν οι Γερμανοί και άλλοι για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, όσο κι αν το κλίμα παραμένει αβέβαιο και το Μνημόνιο ξεκρέμαστο, άλλο τόσο φαίνεται ότι εμπιστεύονται την Κύπρο οι Ρώσοι. Κόντρα σε όλα τα αρνητικά στοιχεία, οι καταθέσεις ξένων στην Κύπρο αυξήθηκαν το 2012 σημαντικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τέλος Δεκεμβρίου υπήρχαν στο σύστημα καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών ύψους €21,5 δισ. σε σχέση με €20,2 δισ. τον Δεκέμβριο του 2011. Η σχετική καταθετική επέκταση παρουσίασε θετικό ρυθμό 7%. Την ίδια στιγμή η Μόσχα παρουσιάζεται έτοιμη να παραχωρήσει σε συνεργασία με την ΕΕ βοήθεια προς την Κύπρο, ενώ αποκαλύφθηκε πως το Γιούρογκρουπ επιθυμεί επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του ρωσικού δανείου των €2,5 δισ.


Στο μεταξύ, η αντεπίθεση της Κύπρου για τις εναντίον της κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος παίρνει πλέον τη μορφή εκστρατείας. Χθες, βουλευτές με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αβέρωφ Νεοφύτου, είχε συναντήσεις με ξένους πολιτικούς μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Miguel Angel Martinez, ενώ σήμερα θα έχουν συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν. Άλλη αντιπροσωπεία υπό τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλα Παπαδόπουλο, θα έχει συναντήσεις με προέδρους Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών άλλων χωρών και αξιωματούχους κομμάτων, ενώ την Πέμπτη μεταβαίνει στην Ολλανδία ο υπουργός Οικονομικών, συνοδευόμενος από την επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ και αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας. Παρόμοιες κινήσεις γίνονται και σε κομματικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου