Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Αντίστροφη μέτρηση για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Αναβρασμός επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις των οδηγών στα λεωφορεία, ενώ τα αμαξοστάσια αντιδρούν με την απόφαση του σωματείου των τρόλεϊ για αναστολή των κινητοποιήσεων.

Και σήμερα δεν θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία, καθώς αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ πραγματοποιούν γενική συνέλευση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τις εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες και την διατήρηση και υπογραφή των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.


Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, Λεωνίδας Σκούλος είπε ότι «εκβιασμοί δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσης» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την επίταξη στους εργαζομένους του μετρό. «Οι μετωπικές συγκρούσεις δεν οδηγούν πουθενά, πληγώνουν το επιβατικό κοινό, το οποίο εμείς σεβόμαστε. Χρειάζεται ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Λεωνίδας Σκούλος.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία είναι έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο με προτάσεις για την ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών, πρόταση για χαμηλό εισιτήριο -στην τιμή του ενός ευρώ- καθώς και δωρεάν εισιτήρια για τους ανέργους.

Αναφορικά με τα μισθολογικά ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί μεγάλες μειώσεις και δεν ζητούν την εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο, αλλά την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, προσαρμοσμένων στις εργασιακές ιδιαιτερότητες.

Την ίδια στιγμή οι τεχνικοί ΟΑΣΑ- ΟΣΥ αποφάσισαν χθες την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων τους. «Πρέπει σήμερα να ξεκινήσει ένας πραγματικός και ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα, για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η τυφλή σύγκρουση δεν οδηγεί πουθενά» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου των τεχνικών ΟΑΣΑ-ΟΣΥ, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Παράλληλα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη την απεργία που είχε προκηρύξει για χθες στα λεωφορεία η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

Υπέρ της αναστολής τάχθηκαν χθες και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, τα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Ωστόσο, η 24ωρη απεργία των εργαζομένων του ΟΣΕ και του Προαστιακού μεταφέρθηκε για την Πέμπτη μετά την προσφυγή των διοικήσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ στα δικαστήρια προκειμένου να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) ανέφερε πως εν όψει της απεργίας της Πέμπτης μαζί με όλα τα ΜΜΜ, «και για την επιτυχία της, λόγω της ευρύτερης σημασίας της, το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ. αποφάσισε να μεταφέρει το υπόλοιπο σημερινό απεργιακό πρόγραμμα και την αυριανή στάση εργασίας για μετά την 31η Γενάρη».

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωσαν την ικανοποίηση τους για την απόφαση των εργαζομένων σε ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ και των τεχνικών λεωφορείων για την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων. «Άκουσαν τη φωνή της λογικής και επιστρέφουν στις δουλειές τους. Ελπίζουμε ότι θα τους ακολουθήσουν και οι οδηγοί των λεωφορείων. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εφαρμοστούν οι νόμοι» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου