Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ταξίδι στις επενδύσεις

Του Σωτήρη Σταθόπουλου από το real.gr

Μία από τις μεγαλύτερες αποστολές επί Πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά ταξιδεύει σήμερα για το πλούσιο εμιράτο του Κατάρ με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Το στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά και των συνεργατών του είναι να επιστρέψει στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του συμφωνίες οι οποίες θα δώσουν σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία αλλά παράλληλα θα στείλει και έμπρακτα το σύνθημα και προς τις αγορές για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Το κυβερνητικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την επίσκεψη και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν υπουργοί, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι από τον τραπεζικό χώρο αλλά και o διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του Κατάρ έχει δείξει το έντονο ενδιαφέρον της να επενδύσει στην χώρα μας με πρώτο στόχο την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού αλλά και την αγορά ακινήτων που βρίσκονται στην παραλιακή.

Ωστόσο η αναβλητικότητα της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, το ρευστό οικονομικό κλίμα, η γραφειοκρατία αλλά και το φορολογικό σύστημα δεν επέτρεψαν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το Κατάρ να αποσύρει το ενδιαφέρον του για το Ελληνικό χωρίς αυτό να σημαίνει πως η απόφαση τους είναι οριστική. Η επίσημη δικαιολογία είναι πως λόγω του Μουντιάλ που έχει αναλάβει το Κατάρ για το 2022 δεν μπορούν να επενδύσουν σε άλλες χώρες.

Στόχος του Πρωθυπουργού να αναθερμάνει το ενδιαφέρον τους και γι’ αυτό τον λόγο ο Α. Σαμαράς θα έχει μαζί του εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα με με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζάσεμ μπιν Τζαμπρ αλ Θανί, και θα ακολουθήσει υπογραφή διακρατικής πολιτιστικής συμφωνίας.

Την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου, θα δει τον διάδοχο του θρόνου του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Αμέσως μετά, θα έχει συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι. Θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνίας σύστασης επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας – Κατάρ.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος, ο βουλευτής Επικρατείας κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννης Εμίρης, επιχειρηματίες αλλά και εκπρόσωποι από τον τραπεζικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου