Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Προ των πυλών οι ανακοινώσεις για την Χάλκη

Της  Αλεξίας Τασούλη από το real.gr

Τρεις επιλογές φαίνεται να έχει μπροστά της η Τουρκία για τη Θεολογική σχολή της Χάλκης, η οποία δεν λειτουργεί από τΟ 1971 στο πλαίσιο της τότε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της Τουρκίας η οποία απαγόρευσε τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Λίγους μήνες μετά τη δέσμευση του Ταγίπ Ερντογαν ότι θα επαναλειτουργήσει η Σχολή, η εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει ότι η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται για να λειτουργήσει η Σχολή είτε ως τμήμα ορθοδοξίας της σχολής συγκριτικών θρησκειών όπου επικεφαλής θα είναι ορθόδοξος Ρωμιός πολίτης είτε ως τμήμα ξένου Πανεπιστημίου, είτε -με συνταγματική αναθεώρηση- να λειτουργήσει με το καθεστώς του 1971.

Αν καταλήξει στη δεύτερη επιλογή η Θεολογική σχολή δεν θα υπάγεται στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό συμβούλιο και θα εκπαιδεύει σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας που βρίσκεται, επιλογή που φαίνεται να προτιμά το Πατριαρχείο.

Άλλωστε στο παρελθόν το Πατριαρχείο είχε απορρίψει πρόταση να υπαχθεί σε κάποιο Τούρκικο Πανεπιστήμιο.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο επικείμενο ταξίδι του νέου υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κερι, στην Αγκυρα που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο μήνα. Οι Αμερικανοί έχουν τους δικούς τους λόγους να πιέσουν να λάβει μια απόφαση ο Ταγίπ Ερντογαν, κάθως θέλουν να ενισχύσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε αντίθεση με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της πιέζει μέσω των εκθέσεων προόδου για την Τουρκία, ενώ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει εκτιμήσει στο παρελθόν ότι το άνοιγμα της σχολής θα γίνει στις αρχές του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου