Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΗΠΑ : " Η συμφωνία θαλάσσιων συνόρων είναι εναντίον μας"

Μέχρι σήμερα είχε ακουστεί πολλές φορές πως σημαντικό ρόλο για την «ακύρωση» της συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα έπαιξαν η Τουρκία και η Ιταλία, σήμερα η αλβανική εφημερίδα “SOT” επικαλείται δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ, Aleksander Arvizu, ο οποίος φέρεται να είπε σε συνάντηση που είχε προ ημερών με τον ηγέτη των Ερυθρόμαυρων Εθνικιστών της Αλβανίας πως "ο Μπερίσα έκανε παζάρια με την Αθήνα για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων και δεν πρόδωσε μόνο τα συμφέροντα της Αλβανίας αλλά και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κατηγορώντας τον ταυτόχρονα πως υπέγραψε κρυφά την «πώληση» της θάλασσας"αναφέρει η aftonomi.gr.

Μάλιστα ο αμερικανός πρέσβης Aleksander Arvizu εξέφρασε την εκτίμηση του προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες που κατήγγειλαν την θαλάσσια συμφωνία, ενώ σχολίασε και τον τρόπο με τον οποίο η αλβανική πλευρά απέρριψε την συμμέτοχη των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις μετά από υποτιθέμενες ισχυρές πιέσεις της Αθήνας.
Ο  Αρβιζού δήλωσε επίσης ότι, «αν η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα θα λάμβανε μέρος στις διαπραγματεύσεις, η συμφωνία θα ήταν διαφανής και δεν θα πέρναγε στην βουλή».
Το απόρρητο τηλεγράφημα των ΗΠΑ για την θαλάσσια συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας
Η σύγκρουση του Μπερίσα με τις ΗΠΑ για την θαλάσσια συμφωνία επιβεβαιώνεται και σε ένα από τα απόρρητα τηλεγραφήματα που έστειλε η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα προς  το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Το τηλεγράφημα με κωδικό 08TIRANA745 το οποίο απεστάλη τον Οκτώβριο του 2008 έχει χαρακτηριστεί ως εμπιστευτικό και είχε ως τίτλο: «Η Ελλάδα ασκεί πίεση στην Αλβανία για το θέμα των συνόρων και των νεκροταφείων».
Στο τηλεγράφημα η αμερικανική πρεσβεία εξηγεί το πώς η Αθήνα πίεσε τον Μπερίσα να κρατήσει μακριά από τις διαπραγματεύσεις του αμερικανούς.
«Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών στα Τίρανα, ο Έλληνας αξιωματούχος επικεφαλής της αντιπροσωπείας έδωσε τελεσίγραφο προς την Αλβανική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποδειχθεί πρόθυμη να συμβιβαστεί όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα κοντά στην Κέρκυρα(πιθανώς λόγω των υφιστάμενων αμερικανικών στρατιωτικών ενδιαφέρον για την οικοδόμηση μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Jal, στη Νότια Αλβανία). Ωστόσο, ο Έλληνας αξιωματούχος προειδοποίησε την αλβανική αντιπροσωπεία, για την εκπλήρωση και της άλλης απαίτησης, την διατήρηση «των μακρινών δυνάμεων», και συγκεκριμένα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εκτός των συνομιλιών" - αναφέρει μεταξύ άλλων το απόρρητο διπλωματικό τηλεγράφημα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου