Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Φίλης Κ.: Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τον Ερντογάν - Μην παίζεις με την ανοχή μας / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου (ΙΔΙΣ) και Επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης, αξιολογεί τις ενέργειες Μπαχτσελί και το δημοσίευμα των Financial Times για απομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ (11-07-2022).

Όπως είπε ο κ. Φίλης, "Δεν θα άξιζε να ασχοληθούμε αν οι ψήφοι του κόμματος του Μπαχτσελί δεν ήταν απαραίτητες για την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Ερντογάν. Αυτό είναι το θέμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ασχολούμαστε με τον Μπαχτσελί. Είναι ένας γνήσιος εκφραστής του βαθέος κεμαλικού παρακράτους, μια φιγούρα η οποία έχει υπάρξει περιθωριακή στο παρελθόν. Είναι γνωστές οι απόψεις του, άρα δεν χρειάζεται να σταθούμε περισσότερο σε αυτές."

Σχετικά με το δημοσίευμα ο κ. Φίλης είπε ότι "Ουσιαστικά θεωρώ ότι είναι ένα καμπανάκι προς τον Ερντογάν. Η διαδικασία αποπομπής, ας πούμε απενεργοποίησης της συμμετοχής μιας χώρας, αναστολής της συμμετοχής μιας χώρας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν είναι εύκολο πράγμα. Να είμαστε σοβαροί, ούτε οι Αμερικάνοι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία και είναι πάρα πολλά, επιθυμούν την έξοδο της από το ΝΑΤΟ. Ούτε η Τουρκία θα μπορούσε να αντέξει μια έξοδο από το ΝΑΤΟ. Αυτό το δημοσίευμα είναι μια προειδοποίηση προς τον Ερντογάν. Ότι δηλαδή η ανοχή μας έχει αρχίσει πλέον να περιορίζεται και μην παίζεις με αυτήν την ανοχή. Γιατί ο Ερντογάν κατάφερε ευκαιριακά, προσωρινά, πιθανότατα να κερδίσει κάτι σε σχέση με τη Σουηδία και τη Φιλανδία. Το οποίο αν δεν υπήρχε η προοπτική ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, δεν θα το κέρδιζε, δεν θα πω στον αιώνα τον άπαντα, αλλά τέλος πάντων δεν το κέρδισε για το προβλεπτό μέλλον. Αυτό όμως κάποιοι στο ΝΑΤΟ και ειδικά οι Αμερικανοί του το φυλάνε γιατί θεωρούν ότι παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας και αυτό είναι και το δύσκολο. Και να κλείσω για τον Ερντογάν ότι κινείται πάνω σε τεντωμένο σκοινί και ξέρετε κάποια στιγμή, το τεντωμένο σκοινί μπορεί και να σπάσει και όταν πέσεις από αυτό από κάτω υπάρχει το κενό."


ΠΗΓΗ Ενημέρωση και Σκέψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου