Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Η μεγάλη αντεπίθεση της Ουκρανίας

 

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων να καταρτίσουν τάχιστα επιχειρησιακά σχέδια για τη
συγκέντρωση μίας μάχιμης δύναμης εκατοντάδων χιλιάδων (ανδρών και γυναικών) ,
εξοπλισμένης με σύγχρονα δυτικά όπλα που έχουν αρχίσει και φθάνουν μαζικά σε Πολωνία, Σλοβακία, Ρουμανία και Γερμανία - για την επανάκτηση του νότιου εδάφους της Ουκρανίας που κατελήφθη από τη Ρωσία τις πρώτες ημέρες της εισβολής (πρώτο 15νθήμερο Μαρτίου), δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ολέκσιι Ρεζνίκοφ, σε αποκλειστική συνέντευξη στους «Τimes».

Ο Ζελένσκι έδωσε εντολή στο στρατό του να ανακτήσει τις κατεχόμενες περιοχές γύρω από την ακτή/λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας. Ο Ρεζνίκοφ τόνισε: «Καταλαβαίνουμε ότι πολιτικά είναι πολύ απαραίτητο για τη χώρα μας. Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή να καταρτίσει τα σχέδια αντεπίθεσης για την ανακατάληψη των περιοχών βόρεια της Κριμαίας (δηλαδή Χερσώνας, Μελιτούπολης, Μπερντιάνσκ, ως και τμήματα της επαρχίας Ζαπορίζια). Σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές ήδη ενεργεί ουκρανικό αντάρτικο, που εκτελεί μέσω στοχευμένων επιθέσεων φιλορωσικά στελέχη».

Σημαντικός είναι ο ρόλος των Βρετανών στρατιωτικών συμβούλων, ως και αναλυτών σε υποστήριξη των ουκρανικών σχεδίων, ενώ πολλές γυναίκες που έχουν εμπειρίες από τον πόλεμο του Ντονμπάς του 2014 καλούνται να ενταχθούν στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις,

Ο Βρετανός ομόλογός του, Μπεν Γουάλας, έχει διαδραματίσει ρόλο-κλειδί για να συνδράμει στην αλλαγή της τακτικής /επιχειρησιακής προσέγγισης, καθώς και στην παροχή ενισχυμένων «στοιχείων» Πυροβολικού, καθοδηγούμενων συστημάτων πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης, ως και μη επανδρωμένων αεροσκαφών υψηλής τεχνολογίας του ΝΑΤΟ. Ο Ρεζνίκοφ είπε ότι έχει «εξαιρετικές σχέσεις» με τον Γουάλας, ως και με τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Χίπεϊ, προσθέτοντας ότι είδε και «πολλές ουκρανικές σημαίες» όταν επισκέφθηκε πολύ πρόσφατα το Λονδίνο.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε στο στρατό των ΗΠΑ ότι οι προτεραιότητές του για τον εκσυγχρονισμό είναι σωστά εστιασμένες», είπε χθες ο αρχηγός του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Τζέιμς ΜακΚόνβιλ, από το Βισμπάντεν της Γερμανίας. Μαζί με τον ΜακΚόνβιλ, σε μία πολύ κλειστή σύσκεψη υψηλόβαθμων στρατιωτικών, ήταν και ο νέος αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στρατηγός Ντάριλ Γουίλιαμ, USA Army, που διαδέχθηκε προχθές τον νέο ανώτατο αρχηγό των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ/SACEUR στην Ευρώπη, στρατηγό Κρις Καβόλι.

«Οι δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι απασχολημένες με την υποστήριξη και την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων και συγκεντρώνουν διδάγματα από τις εξελισσόμενες μάχες στην Ουκρανία», επεσήμανε ο ΜακΚόνβιλ. Στην κλειστή και απόρρητη ενημέρωση ανέφερε ότι ο υπαρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων παρέχει πληροφορίες για τον πόλεμο στο στρατό των ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που επιδιώκουν να ενισχύσουν τη χώρα στο να αμυνθεί κατά της εισβολής της Ρωσίας. Ο ΜακΚόνβιλ τόνισε τις ηγετικές ικανότητες στη μάχη ως «κλειδί» για την επιτυχία σε επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας συνδυασμένων όπλων, εκτός από την επιμελητεία, την εκπαίδευση και την ικανότητα διασποράς διοίκησης και ελέγχου σε όλο το πεδίο της μάχης και σε κάθε κλιμάκιο. Οι μάχες έχουν δείξει επίσης τη σημασία των «πυρών ακριβείας μεγάλης εμβέλειας», πρόσθεσε (σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα).

Για το στρατό των ΗΠΑ, βασική προτεραιότητά είναι ο εκσυγχρονισμός, ως και να είναι πανέτοιμος να εντάξει αρχικά τον πύραυλο κρούσης ακριβείας (PrSM), το οπλικό σύστημα Cannon Artillery (ERCA) εκτεταμένου βεληνεκούς, ως και έναν πύραυλο δυνατότητας μέσου βεληνεκούς (MRC) στα τέλη του 2022, για να πλήττει εχθρικούς στόχους από μια ασφαλή απόσταση. Ο αμερικανικός στρατός επικεντρώνεται επίσης στην αντιμετώπιση συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης, καθώς τα ιπτάμενα drones συνεχίζουν να αποδεικνύουν πόσο ευάλωτα μπορούν να είναι ακόμη και τα βαριά τεθωρακισμένα/άρματα μάχης σε πλήγματα από ψηλά. Ο ΜακΚόνβιλ σημείωσε πως το Πυροβολικό που χρησιμοποιείται στις μάχες στην Ουκρανία έχει στοχοποιηθεί από ρωσικά drones, για αυτό και απαιτούνται συστήματα αντι-drones για την προστασία των πυροβόλων.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου