Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Τουρκία: Ξεκινά επίσημα διαγωνισμό για τον κινητήρα των εθνικών μαχητικών TF-X

 


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Μετά το «πράσινο φως» για άρση του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία που έδωσε η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η Άγκυρα προχωρά πλέον στη διαδικασία προμήθειαςάμεσα κινητήρων γιατην  κατασκευή του εθνικού της μαχητικού TF-X.

Η Αμυντική Βιομηχανία της Τουρκίας (SSB) προσκάλεσε τον Ιούνιο εταιρείες να υποβάλουν προσφορά για την προμήθεια κινητήρων για το σχεδιαζόμενο μαχητικό αεροσκάφος TF-X, σύμφωνα με το Defense News.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής δύο τουρκικές κατασκευάστριες εταιρείες κινητήρων – ελεγχόμενες από το κράτος- οι Tusas Engine Industries και TRMotor, ωστόσο ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας, παρότρυνε και την TAEC, μια κοινοπραξία μεταξύ της βρετανικής Rolls-Royce και του τουρκικού ομίλου Kale, να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Η Kale κατέχει το 51% της TAEC.

Ο Ντεμίρ είπε ότι η TAEC πληροί όλα τα κριτήρια υποβολής προσφοράς εκτός από ένα: τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκουν στην Τουρκία. «Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουμε σε συμφωνία με τη Rolls-Royce, η Τουρκία θα προχωρήσει με τις εγχώριες εταιρείες της (για την ανάπτυξη του κινητήρα)», δήλωσε.

«Η SSB σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει αεροσκάφη TF-X χρησιμοποιώντας τον αμερικανικό κινητήρα F110, ωστόσο η προμήθειά του μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της βιομηχανίας στο Defense News υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η σειριακή παραγωγή μπορεί να απαιτεί τεράστια ποσά επενδύσεων και χρόνους δοκιμής», είπε ο αξιωματούχος. «Επιπλέον, αυτή η επιλογή θα συνοδεύεται από τα ίδια προβλήματα άδειας εξαγωγής και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που υπάρχουν και με τη Rolls-Royce».


ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου