Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Μητσοτάκης: «Τα σύνορά μας δεν έχουν γκρίζο χρώμα»

Βασίλης Νέδος 

Μηνύματα Μητσοτάκη, ενώ η Αγκυρα επιμένει στην τακτική της όξυνσης 

Μηνύματα προς την Αγκυρα περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης της πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), που πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. «Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε προς τις Ενοπλες Δυνάμεις πως «όταν μιλάμε για την πατρίδα, ωστόσο,

τον πρώτο λόγο πάντα έχει το εθνικό καθήκον. Κανείς, λοιπόν, δεν πρέπει να προεξοφλεί ούτε πώς η Ελλάδα θα οργανώσει τον αμυντικό της σχεδιασμό ούτε πώς θα στηρίξει το έμψυχο δυναμικό της. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, είναι η ατσάλινη ενότητα, είναι η ώριμη αποφασιστικότητα. Αρχές που διαπερνούν τις δικές σας αθόρυβες καθημερινές πράξεις. Που αποτελούν όμως και τις πιο ηχηρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων». Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο δεν θα μεταβεί στο Αλικάντε καθώς η εκ του σύνεγγυς Ευρωμεσογειακή Σύνοδος ακυρώθηκε λόγω ασθενείας του Ισπανού πρωθυπουργού, υπογράμμισε ακόμα ότι «όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται», ενώ πρόσθεσε πως «στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών».

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έθεσε και το πλαίσιο των υπόλοιπων εξοπλιστικών του Π.Ν., καθώς ανακοίνωσε και επισήμως την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ενώ υπογράμμισε ότι «σύντομα αναμένονται και άλλες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού». Η αποστροφή του πρωθυπουργού αφορά, βεβαίως, τη συζήτηση για την αξιοποίηση των δύο δισ. ευρώ που απομένουν μετά την απόφαση για ενίσχυση του Π.Ν. Δεδομένου ότι περίπου 500 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ, τότε η συζήτηση αφορά το υπολειπόμενο 1,5 δισ. και τον τρόπο αξιοποίησής του. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει μια συζήτηση για την πρόσκτηση κορβετών με σειρά υποψηφιοτήτων (Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ στο τραπέζι των λύσεων έχει τεθεί και η πιθανότητα ενεργοποίησης της προαίρεσης για την προμήθεια ακόμα μίας γαλλικής φρεγάτας FDI.

H πυραυλάκατος «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» ήταν η 7η του προγράμματος της κλάσης «Ρουσσέν» (σχέδιο της αγγλικής Super Vita) και παραδόθηκε με σχεδόν δέκα χρόνια καθυστέρηση από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Αποτελεί μια μονάδα με τεράστια δύναμη πυρός, καθώς φέρει πυραύλους EXOCET και εξελιγμένης τεχνολογίας σύστημα μάχης. Η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών με σύνολο 17 μονάδων επιφανείας (επτά κλάσης «Ρουσσέν» και δέκα παλαιότερες, κλάσης «La Combattante») αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε οποιοδήποτε επιχειρησιακό πεδίο στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να αναμένονται νέες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Ενα πιθανό πρόγραμμα πρόσκτησης κορβετών περιλαμβάνει και την πτυχή ναυπήγησης στην Ελλάδα (Ελευσίνα ή Σκαραμαγκά), ενδεχόμενο το οποίο εκ των προτέρων καθιστά τις συζητήσεις περίπλοκες. Σημειώνεται, τέλος, ότι στο μήνυμά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως «η πολιτική ηγεσία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τη στρατιωτική ηγεσία, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, όλη τη στρατιωτική ηγεσία».

Ο κ. Δένδιας

Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τον τέως γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο κ. Δένδιας έθεσε επί τάπητος τις τουρκικές απειλές. «Παρατήρησα χθες ότι η Τουρκία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει “όλα τα νόμιμα μέσα και μεθόδους προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της”. Αντιλαμβάνομαι αυτή την αναφορά σε “νόμιμα μέσα” ως μια παραδοχή, έστω και έμμεση, της Τουρκίας ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Προφανώς αυτό περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, την εγκατάλειψη της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, του διαβόητου casus belli», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ kathimerini

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου