Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Καταρρέουν, αλλά δεν θα αλλάξουν ούτε αν πέσουν στο 4%

Γιάννης Τσαπρούνης  

Υπάρχουν όρια. Ή τουλάχιστον υποτίθεται πως πρέπει να υπάρχουν. Ορια στο τι λένε οι πολιτικοί και οι δημοσιολόγοι. Αυτά τα όρια δεν τηρούνται, γιατί υπάρχει οπαδισμός που φτάνει και ξεπερνάει τον οπαδισμό ή ίσως να μοιάζει με απλό… υπαλληλισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασαν με 21 μονάδες διαφορά στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Και, ξαφνικά, ανακάλυψαν ότι το αφήγημά τους δεν έπεισε τους πολίτες. Είναι οι ίδιοι που επέμεναν μέχρι τις 9 το βράδυ της περασμένης Κυριακής ότι τα τελικά αποτελέσματα θα τους δικαιώσουν και θα αποδείξουν ότι είναι… αλάνθαστοι.

ΞΑΦΝΙΚΑ, όλα ήταν λάθος. Η απλή αναλογική. Η αρνητική καμπάνια. Οι μαύρες αγκινάρες. Η χώρα που καταστρέφεται από τη «χούντα» Μητσοτάκη. Το «καθεστώς» που πνίγει τη Δημοκρατία. Η οικονομία που καταρρέει. Και ένα σωρό άλλα ψευδοαφηγήματα, που παρουσιάζονταν ως πραγματικότητα.

ΜΕΧΡΙ την ώρα που ήρθε η εκλογική πανωλεθρία. Ο Αλέξης Τσίπρας, που έως την ώρα της κάλπης «ζάλιζε» την κοινωνία με την απλή αναλογική βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες, είπε πως αποδείχθηκε ένα αποτυχημένο πείραμα. Βέβαια, χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες στον ίδιο, που τη νομοθέτησε, αλλά μεταφέροντας το φταίξιμο στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

ΚΑΙ βγήκαν, στη συνέχεια, ένα σωρό στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και άρχισαν να ομολογούν πως ό,τι έλεγαν μέχρι πριν από τρεις ημέρες ήταν λάθος!

ΤΩΡΑ, πού είναι οι δημοσιολόγοι που «αποθέωναν» τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την 21η Μαΐου; Που έλεγαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την τέλεια προεκλογική εκστρατεία και πάει για… νίκη; Που δημοσίευαν fake δημοσκοπήσεις με διαφορά 0,52% και 60.000 ψήφους; Μετά την πανωλεθρία ανακάλυψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει κάνει όλα λάθος;

ΓΙΑΤΙ αυτό έχει αξία να το λέει κανείς πριν την κάλπη. Αυτό δίνει αξιοπιστία. Μετά το αποτέλεσμα, είναι εύκολο. Εως και γραφικό.

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Επιμένουν να λένε τα ίδια και τα ίδια. Ισχυρίζονται ότι κάνουν αυτοκριτική, κατηγορώντας τους πολίτες που δεν τους ψήφισαν.

ΔΕΝ προκαλεί καμία έκπληξη αυτό το γεγονός. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε το 2012. Δεν άλλαξε το 2015, που παραλίγο να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη και έκανε την κωλοτούμπα του αιώνα. Δεν άλλαξε το 2019, που υπέστη τριπλή ήττα. Δεν πρόκειται να αλλάξει στις σχεδόν 30 ημέρες που μένουν έως τις δεύτερες κάλπες. Δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμα κι αν έρθει τρίτο κόμμα. Ακόμα κι αν επιστρέψει στο 4%. Γιατί έχει στο DNA του τον ολοκληρωτισμό, το λαϊκισμό και την μπαχαλοποίηση.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου