Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Σερβία: Παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ο πρόεδρος Βούτσιτς


Παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος Προοδευτικού Κόμματος της Σερβίας (SNS) ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια κομματικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο. 

Όπως δήλωσε, απαιτείται μία νέα προσέγγιση για την επανένωση της χώρας, αλλά τόνισε ότι ο ίδιος θα εξακολουθήσει να ηγείται του κράτους.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά από τις χθεσινές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή ανθρώπων από όλη τη χώρα στο κέντρο του Βελιγραδίου υποστηρίζοντας τον Βούτσιτς, ο οποίος δέχεται επικρίσεις στο εσωτερικό, τελευταία, για τον τρόπο διακυβέρνησης.

Οι διαδηλώσεις αυτές, ακολούθησαν τις μεγάλες αντί-κυβερνητικές διαδηλώσεις για τις μαζικές επιθέσεις με όπλα που στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους, νωρίτερα μέσα στον Μάιο.

Ο Βούτσιτς είναι ιδρυτικό στέλεχος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και ανέλαβε την ηγεσία το 2011 διαδεχόμενος τον Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Το 2017 εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας και παρότι το Σύνταγμα απαγορεύει την παράλληλη άσκηση άλλων καθηκόντων παρέμενε μέχρι σήμερα στην ηγεσία του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας έστειλε στρατεύματα στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, μετά τις συγκρούσεις αστυνομικών με τη σερβική μειονότητα.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν ο σερβικός πληθυσμός σε τέσσερις πόλεις προσπαθεί να αποτρέψει την ανάληψη καθηκόντων από τους Αλβανούς νεοεκλεγέντες δημάρχους. 

Η Σερβική μειονότητα του Κοσόβου -η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του 1,8 εκατομμυρίου πληθυσμού της χώρας- μποϊκόταρε τις τοπικές εκλογές του Απριλίου σε τέσσερις βόρειους δήμους, επιτρέποντας στους Αλβανούς να πάρουν τον έλεγχο των δημοτικών συμβουλίων.

Σήμερα Σάββατο, το Συμβούλιο Eθνικής Aσφάλειας της Σερβίας κατά την έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο Βούτσιτς, εξαιτίας της κρίσης στο βόρειο Κόσοβο, αποφάσισε να παραμείνει σε ισχύ η κατάσταση υψίστης ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, εξουσιοδότησε τον αρχηγό του ΓΕΣ στρατηγό Μίλαν Μοϊσίλοβιτς να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη διοίκηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο - KFOR και το ΝΑΤΟ με στόχο την προστασία του σερβικού πληθυσμού.

Πηγή Άρθρου

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου