Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

25 Ιουνίου 1826. Ο πετροπόλεμος στη Μάνη


Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, ο Ιμπραήμ πέρασε στην Πελοπόννησο με σκοπό να πνίξει την επανάσταση που είχε ξαναφουντώσει. Στις 22 Ιουνίου 1826, μπροστά στο στενό του Αρμυρού, στα σύνορα της Μάνης, συγκεντρώθηκαν 7.000 Αιγύπτιοι, πεζοί και καβαλάρηδες. 

Ο Ιμπραήμ ήθελε να τελειώνει με τους Μανιάτες. Όμως, αυτό δεν ήταν και τόσο εύκολο. Στα στενά της Βέργας, μια δίοδο με πλάτος δυο χλμ. από το βουνό ως τη θάλασσα, χίλιοι Έλληνες έχτισαν στα γρήγορα μια πέτρινη μάντρα. Οι Αιγύπτιοι έκαναν επίθεση κι αποκρούστηκαν.

Ο Ιμπραήμ συνέχισε τις επιθέσεις αλλά έστειλε και 1.500 άνδρες με πλοία, να κάνουν αντιπερισπασμό στα μανιάτικα παράλια. Κι ενώ στη Βέργα οι επιθέσεις αποκρούονταν η μια μετά την άλλη, οι 1.500 αποβιβάστηκαν στο Δυρό, στις 25 Ιουνίου 1826, κατέλαβαν τα χωριά Πύργος και Χαριά και στράφηκαν προς την Αρεόπολη. Αν την έπαιρναν, οι υπερασπιστές της Βέργας θα βρίσκονταν στη μέση, ανάμεσα σε δυο πυρά.

Οι χωρικοί άρχισαν να βαράνε τις καμπάνες. Τις άκουσαν οι γυναίκες που θέριζαν στα χωράφια και πήγαν να δουν, τι συμβαίνει. Τις άκουσαν γέροι και παιδιά κι άρχισαν να καταβαίνουν στην πλατεία. Τις άκουσαν και οι λίγοι οπλοφόροι του Κωνσταντίνου Μαυρομιχάλη που έτυχε να περνούν από κει. Ώσπου να φτάσουν οι Αιγύπτιοι, ένα σωρό κόσμος είχε μαζευτεί. Χίμηξαν πάνω στους εχθρούς με τα κουμπούρια οι άνδρες του Μαυρομιχάλη, με τα δρεπάνια οι γυναίκες, με πέτρες όλοι οι άλλοι. Οι Αιγύπτιοι προσπάθησαν στην αρχή ν’ αντισταθούν. Λίγο αργότερα, προτίμησαν να υποχωρήσουν μπροστά στην ορμή των Ελλήνων, να μπουν στα πλοία και να γυρίσουν στην Καλαμάτα. Την ίδια μέρα, 25 Ιουνίου, ο Ιμπραήμ εγκατέλειψε και την προσπάθεια να περάσει τα στενά της Βέργας.

ΠΗΓΗ http://lastpoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου