Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Ξέρετε, πότε χάνεις;


Ξέρετε, πότε χάνεις; Όταν έρχεσαι σε μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα. Όταν τα αφηγήματά σου καταρρέουν το ένα μετά το άλλο. Όταν όλα όσα στηρίζουν τον προπαγανδιστικό σου μηχανισμό, αποδεικνύονται φάβες Σαντορίνης.

Γράφει ο Σωτήρης Χήνος

Την περίοδο της πανδημίας, το κράτος ενίσχυσε πλήθος επιχειρήσεων, που υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημίες εξ αιτίας των αναγκαίων αποφάσεών του. Όταν κλείνεις τον κόσμο μέσα να για να μην εξαπλωθεί ο ιός, δεν φταίει ο ταβερνιάρης που βαράει μύγες. Έτσι βοηθάς τον ταβερνιάρη. Τον δανείζεις (σε μεγάλο βαθμό με δανεικά κι αγύριστα) για να μην κλείσει.

Όπως βοηθάς τον ταβερνιάρη, βοηθάς και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ειδικά όταν δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς για σένα τομείς, όπως ο τουρισμός. Και μέσα σε αυτές και τις αεροπορικές εταιρείες. Το έκανε η Ελλάδα, το έκανε ο κόσμος όλος.

Μόνο όμως στην Ελλάδα, αυτό θεωρήθηκε μέγα σκάνδαλο. Να υποστηρίξεις τη ρευστότητα μιας εταιρείας που σου έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε φόρους, για να μην κλείσει, μην χαθούν θέσεις εργασίας, μην μείνει ένας κατ εξοχήν τουριστικός προορισμός χωρίς εθνικές αερομεταφορές. Έφταιγε η Aegean για τα οικονομικά της προβλήματα; Προφανώς και όχι. Ξαφνικά σταμάτησαν να πετάνε τα αεροπλάνα, όμως οι υποχρεώσεις της δεν σταμάτησαν να τρέχουν.

Γιατί βγήκαν στα κάγκελα οι σύντροφοι για την Aegean; Γιατί δεν βγήκαν και για τον ταβερνιάρη; Γιατί η Aegean είναι κακός μεγαλοκαρχαρίας. Ναι μόνο που ο μεγαλοκαραχαρίας δίνει αξιοπρεπέστατη εργασία σε 3 χιλ. ανθρώπους και έσοδα στο κράτος για να έχει να μοιράζει. Αυτά τα ξεχνάνε οι σύντροφοι.

Και βοήθησε το κράτος. Και πέρασε η κρίση. Και ξαναπετάνε τα αεροπλάνα. Και απογειώθηκε και ο τουρισμός. Και το πρώτο τρίμηνο του 2023, διπλασίασε η Aegean τον τζίρο της. Και εμφάνισε κέρδη 19 εκ., πρώτη φορά στην ιστορία της κέρδη το πρώτο τρίμηνο, που λόγω εποχικότητας είναι και το χειρότερό της τρίμηνο. Και πάει για κερδοφορία 100 εκ. για φέτος. Και τον Ιούλιο θα επιστρέψει στο δημόσιο το μεγαλύτερο μέρος των δανεικών.

Και έτσι το κράτος, θα πάρει τα λεφτά του πίσω, πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε, μια εταιρεία δεν βάρεσε λουκέτο λόγω αστάθμιστων γεγονότων, 3χιλ άνθρωποι δεν βρέθηκαν χωρίς εργασία, μια επιτυχής επιχειρηματική προσπάθεια συνεχίζει να υπάρχει τροφοδοτώντας το κράτος με φόρους.
Και οι σύντροφοι, πάλι βρήκαν τοίχο…
Συνηθισμένοι να μου πείτε είναι…

ΠΗΓΗ http://lastpoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου