Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Η σοκαριστική άγνοια για φόρους και οικονομία


Πάνος Αμυράς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός που απέναντι έχει κόμματα τα οποία συναγωνίζονται σε άγνοια στα ζητήματα της φορολογίας και συνολικά της οικονομίας.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι τυχερός, η πολιτική που εφήρμοσε στην τετραετία μειώνοντας φόρους και εισφορές απέδωσε καρπούς, η ανεργία έπεσε κοντά στο 10% και τα εισοδήματα αυξήθηκαν με αποτέλεσμα η οικονομία να γίνεται προνομιακό πεδίο για τη Ν.Δ. στην αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Ο Τσίπρας δεν μπορεί να πείσει ότι είναι ο πολιτικός των ελαφρύνσεων, όταν ως πρωθυπουργός ταυτίσθηκε με τη φορολογική εξόντωση και την εκτίναξη όλων των έμμεσων φόρων, που χτύπησαν τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Τα φληναφήματα που ακούμε από την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ περί φορολόγησης υπερκερδών για τη χρηματοδότηση της μείωσης άλλων φόρων απαντήθηκαν πλήρως από τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη στο Kontra.

Η κυβέρνηση έχει εισπράξει ήδη 370 εκατομμύρια ευρώ από τις εταιρίες ενέργειας και συνολικά 4 δισεκατομμύρια από το μηχανισμό ανάκτησης κερδών στην πηγή χονδρικής αγοράς του ρεύματος. Με αυτά τα χρήματα επιδοτήθηκαν οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ κρούει ανοιχτές θύρες.

Συνολικά οι πολίτες δεν πιστεύουν τον Τσίπρα όταν υπόσχεται παροχές ύψους 80 δισεκατομμυρίων λες και βρισκόμαστε στο 2014 και δεν έχει μεσολαβήσει το τρίτο Μνημόνιο και η παραγωγική αποδυνάμωση της χώρας.

Σε ο,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του έκανε την καλύτερη δουλειά: έσβησε από την ιστοσελίδα του τα μέτρα για την αύξηση των φόρων στα μερίσματα και τις γονικές παροχές και «ξεμπέρδεψε». Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα και είναι φυσιολογικό, καθώς μέχρι τον Μάιο τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ήταν μονοψήφια. Τώρα που τα φώτα της επικαιρότητας στράφηκαν στα μέτρα που προτείνει, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αυτοσχεδιάζουν πότε με τα μερίσματα και πότε με τον ΕΝΦΙΑ και με τα κέρδη των σούπερ μάρκετ.

Οι πολίτες τον Μάιο επέλεξαν τη Ν.Δ. γιατί είδαν σημαντική πρόοδο στην οικονομία, παρά τις τεράστιες εξωγενείς κρίσεις της πανδημίας και της έκρηξης των ενεργειακών τιμών, όπως επίσης και έναν πρωθυπουργό ο οποίος δεν κρύφτηκε στα δύσκολα και τήρησε τις βασικές του υποσχέσεις σε ό,τι αφορά τις μειώσεις φόρων.

Το δίλημμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου θα απαντηθεί από τους πολίτες, όμως ήδη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κάνουν τα πάντα προκειμένου να ενισχύσουν τη Νέα Δημοκρατία. Η οικονομία δεν είναι παίγνιο, απαιτεί σοβαρότητα, σταθερούς κανόνες και κυρίως όχι λαϊκισμούς. Οσοι παριστάνουν τους «Ρομπέν των Δασών», που θα παίρνουν τα λεφτά από τις επιχειρήσεις για να τα δίνουν στους μη έχοντες, τελικώς ανεβάζουν το λογαριασμό για τους φορολογουμένους.

Η Ελλάδα στα χρόνια των Μνημονίων έχασε έδαφος, χρειαζόμαστε αναπτυξιακά άλματα στην οικονομία για να πετύχουμε αξιόλογους ρυθμούς σύγκλισης. Πειραματισμοί και οπισθοδρόμηση δεν νοούνται, όταν μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια η αγορά ζει τις καλύτερες εποχές των τελευταίων 15 ετών. Η υπεροχή της Ν.Δ. δεν είναι επικοινωνιακή, ούτε οφείλεται σε «τραμπισμούς» όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, αλλά προκύπτει από την πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου