Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Η Τουρκία, η Σουηδία, το ΝΑΤΟ


Μήπως ο Τζο Μπάιντεν θα καταστρέψει το ΝΑΤΟ κατευνάζοντας την Τουρκία για το ζήτημα της Σουηδίας;

Του Μάικλ Ρούμπιν, από την ιστοσελίδα www.19fortyfive.com | 1 Ιουνίου 2023.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δεν έχασε καθόλου χρόνο αφόρου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε τη νίκη στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας.

Μιλώντας στη βόρεια σουηδική πόλη Λούλεα, ο Μπλίνκεν κάλεσε την Τουρκία να οριστικοποιήσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Θυμωμένος με τη Σουηδία επειδή ανέχεται τόσο τον κουρδικό πολιτικό ακτιβισμό όσο και επειδή προσφέρει καταφύγιο σε εξόριστους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε νωρίτερα το βέτο της Τουρκίας για να μπλοκάρει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ, έως ότου η Σουηδία ικανοποιήσει μια σειρά αιτημάτων που δεν σχετίζονται με την αποστολή του ΝΑΤΟ.

Η ισορροπία του ΝΑΤΟ

Ενώ ο Μπλίνκεν αρνήθηκε δημοσίως οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της παράδοσης των F-16, ο Μπάιντεν πρότεινε ένα αντάλλαγμα, όπως και αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μίλησαν σε μέλη του Κογκρέσου, των οποίων η υποστήριξη είναι απαραίτητη για να ανάψει το πράσινο φως για την πώληση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να πιστεύει ότι η ένταξη της Σουηδίας είναι το ύψιστο συμφέρον για το ΝΑΤΟ, αλλά η επιμονή του Λευκού Οίκου να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την Τουρκία για τη Σουηδία είναι ένα τεράστιο λάθος. Στην καλύτερη περίπτωση, η ανταλλαγή F-16 και αναβαθμίσεων F-16 στην Τουρκία με αντάλλαγμα την άρση του βέτο του Ερντογάν για τη Σουηδία θα ήταν μια πύρρειος νίκη.

Σκεφτείτε: Η Ρωσία μπορεί να αποτελεί απειλή λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, καθώς και του πυρηνικού της μπρα ντε φερ, αλλά η συμμετοχή της Σουηδίας είναι άσχετη με το είδος της απειλής που αποτελεί σήμερα η Ρωσία, ειδικά αν το ΝΑΤΟ και η Σουηδία συμφωνήσουν να ενεργήσουν από κοινού, ανεξάρτητα από την συμμετοχή ή όχι της τελευταίας. Μια πολύ μεγαλύτερη απειλή, όπως επισημαίνει ο Έντυ Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, είναι η προοπτική ενός ελληνοτουρκικού πολέμου. Μια τέτοια σύγκρουση δεν θα ήταν μόνο «μια πολύ πιο σοβαρή απειλή», αλλά και συνιστά μια «υπαρξιακή απειλή για το ΝΑΤΟ».

Έχει δίκιο. Το να συναινέσει κανείς στον εκβιασμό του Ερντογάν κατά της Σουηδίας είναι αρκετά κακό, όχι μόνο επειδή θα έδινε κίνητρο στη συμπεριφορά του Ερντογάν, αλλά θα ενθάρρυνε και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν μελλοντικές εντάξεις ως ευκαιρίες για να αποκομίσουν κάποια διπλωματική ανταμοιβή. Αλλά η παροχή ασύλου στους Κούρδους και τους εξόριστους Τούρκους δημοσιογράφους από τη Σουηδία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στον κατάλογο των απαιτήσεων του Ερντογάν έναντι μελών του ΝΑΤΟ. Τα τελευταία χρόνια, έχει εισηγηθεί την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, που μετράει 100 χρόνια και οριστικοποίησε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, προκειμένου να επεκτείνει την επικράτεια της Τουρκίας ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου και σε βάρος της ελληνικής επικράτειας.

Για τον Ερντογάν, αυτό είναι απλώς μια ρητορική έκρηξη: Αντί να τα χρησιμοποιήσει προς πίεση της Ρωσίας, που γίνεται όλο και περισσότερο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ερντογάν έστρεψε τα F-16 και τον ολοένα και μεγαλύτερο στόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του, εναντίον των ελληνικών νησιών.

Ενώ ο Λευκός Οίκος πιέζει τους συμμάχους του στο Κογκρέσο να επιτρέψουν να προχωρήσει η πώληση F-16 στην Τουρκία, έχει κάνει ελάχιστα για να σταματήσει την πολύ πιο αποσταθεροποιητική και καταστροφική συμπεριφορά της Τουρκίας προς τους γείτονές της. Ο Ερντογάν όχι μόνο απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα, αλλά η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία πλησιάζει τα 50 χρόνια, τουρκικές δυνάμεις και εντολοδόχοι της καταλαμβάνουν κομμάτια της Συρίας και του Ιράκ ενώ ο αδικαιολόγητος αποκλεισμός από την Τουρκία συνεχίζεται.

Με άλλα λόγια, η στρατηγική του Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της Τουρκίας όσον αφορά τη Σουηδία ισοδυναμεί με το να προσπαθήσεις να θεραπεύσεις μια παρανυχίδα, με το κόψιμο του ποδιού. Η Σουηδία θα ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ. Η επιτάχυνση αυτής της ένταξης, όμως, θέτοντας το ΝΑΤΟ στο δρόμο για έναν πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ που θα διαλύσει τη συμμαχία εκ των έσω, αποτελεί στρατηγική ανικανότητα σε ακραίο βαθμό. Η παροχή F-16 ή αναβαθμίσεων σε εκείνα που ήδη κατέχει η Τουρκία του Ερντογάν υπονομεύει, και δεν ενισχύει, τη συνοχή και την ικανότητα του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου