Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Ερντογάν υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - Τι συζήτησε με τον Ζελένσκι


«Η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι θα υποστηρίξουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Σάββατο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και στις 10:00 π.μ. θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει πως θα παραταθεί η συμφωνία που καθιστά δυνατές τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ανέφερε επίσης, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία τον ερχόμενο Αύγουστο, δήλωσε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Μέγαρο Βαχντετίν, οι δυο τους θα έχουν συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες τους για να συζητήσουν μεταξύ άλλων για τις διμερείς σχέσεις, τα περιφερειακά και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που πρόκειται να εκπνεύσει στις 17 Ιουλίου και της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, περισσότεροι από 32 τόνοι σιτηρών μεταφέρονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «πολύ σημαντικές».

Σε φορτισμένο κλίμα η συνάντηση Ερντογάν – Ζελένσκι

Η αναφορά του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ζήτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έγινε αφορμή να φορτιστεί το κλίμα στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν και στην ατζέντα της συνάντησης υπήρχαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και η Συμφωνία για τα Σιτηρά που λήγει στις 17 Ιουλίου.

Ωστόσο, το κλίμα φορτίστηκε από τη δήλωση Ζελένσκι ο οποίος και προειδοποίησε ότι «η έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», αναφερόμενος στο τουρκικό βέτο ως πρός την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όταν αυτή εξακολουθεί να ανοίγει την αγκαλιά της στους τρομοκράτες, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου